Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. július 21., csütörtök

Piros Ribizli Gyógylikőr 2011.


Piros Ribizli Gyógylikőr

2011.

(Ribes Rubrum Essentia)



Hozzávalók:

1 kg enyhén túlérett pirosribizli
2 l Cseresznye Pálinka
1 rúd vanília
diónyi friss gyömbér
egy kis citrom héja,

esetleg narancshéj is
1 kis rúd fahéj
4 – 5 szem szegfűszeg
1 – 2 tok kardamom
50 dkg cukor



Elkészítése:


Rendkívül fontos, hogy a gyümölcsöt szárastól szedjük le, mert így nem sérülnek meg a nagyon vékony héjú bogyók és nem éri károsodás a feldolgozásig. Mindig annyit szedjünk le, amennyit fel is dolgozunk, vagy azonnal rakjuk hűtőbe, mert gyorsan elveszti frissességét, zamatait. A feldolgozás első lépéseként öblítsük le a ribizlit és kézzel – szigorúan gumikesztyűben – kissé nyomkodjuk össze. Töltsük nagy üvegbe, majd öntsük rá a pálinkát. Szórjuk bele a fűszereket és csavarjuk rá a kupakot. Tegyük olyan helyre, ahol látjuk, és 2 -3 héten át, naponta rázzuk össze. Szűrjük át olyan szűrőn, amit másra nem akarunk használni, mert úgy megfogja, hogy szinte reménytelen kimosni belőle a foltokat. A leszűrt ribizlit tegyük vissza az üvegbe, kevés vízzel, de feltétlenül ioncserélt, vagy desztillált vízzel fűzzük sziruppá a cukrot és még azon melegében töltsük a likőrbe. Állítsuk egy hétre a kamrába, hogy kicsit érhessen, majd kóstoljuk meg. Ízlésünk szerint állítsuk be az erősségét, szintén desztillált víz hozzáadásával, és az édességét, cukorsziruppal. Ne csináljuk ragacsosan édesre, inkább a gyümölcsösség domináljon, ne az édesség. A hígításával is óvatosan járjunk el. Ha nagyon kevés alkohol marad benne, a bele oldódott pektin és az illóolajok képesek kicsapódni és felhős zaccként lebegni benne. Ha ez mégis megtörtént, kávé filteren szűrjük át. Javasolt az alkohol tartalom megmérése és annak beállítása 35%-os mértékre. Töltsük üvegekbe és érleljük tovább. Pár hét után már fogyasztható, de pár hónap elteltével, sokkal harmonikusabb ízűvé válik, tehát érdemes ezt az időt türelmesen kivárni.

A hideg eljárással készült gyógy likőr megőrzi a gyümölcs minden előnyős tulajdonságát. Rendkívül magas C-vitamintartalommal rendelkezik, de rostban, szerves sóban, citromsavban, almasavban, ecetsavban, fehérjében, kevés zsírban, szénhidrátban, kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, nátriumban valamint E-, B1-, B2- és B6-vitaminban is bővelkedik. Rendkívül üde, kellemesen savanykás ízvilága arról árulkodik, hogy cukortartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúrázók és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy daganatmegelőző hatását a benne fellelhető béta-karotinoknak és a flavonoidoknak köszönheti. Jótékony hatásait túlsúly, gyomorbántalom, emésztési rendellenesség, sárgaság, székletürítési gond, magas vérnyomás, veseprobléma, megfázás és influenza esetén is kifejti.

Fogyasztásához jó egészséget kíván pincészetünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése