Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. március 16., szerda

Bor analitika



Bor alkohol tartalom szerint:


Gyenge bor: 8,0 – 9,9 V/V %

Könnyű bor: 10,0 – 11,4 V/V %

Mérsékelt bor: 11,5 - 12,4 V/V %

Tüzes bor: 12,5 – 13,4 V/V %

Erős bor 13,5 – 14,9 V/V %

Égető bor: 15,0 – feletti V/V %



Bor extrakt tartalom szerint:


Üres bor: 15,0 – 16,5 g/l

Vékony bor: 16,6 – 20,0 g/l

Tartalmas bor: 20,1 – 25,0 g/l

Telt bor: 25,1 – 30,0 g/l

Testes bor: 30,1 – 35,0 g/l

Igen testes bor: 35,1 – feletti g/l



Bor redukáló cukor tartalom szerint:


Nagyon száraz: 0,0 – 2,0 g/l

Száraz: 2,1 – 4,0 g/l

Félszáraz: 4,1 - 12,0 g/l

Nyalós: 12,1 – 20,0 g/l

Édeskés: 20,1 – 30,0 g/l

Félédes: 30,1 – 50,0 g/l

Édes: 50,1 – 80,0 g/l

Nagyon édes: 80,1 – 120,0 g/l

Likőr édes: 120,1 – 200 g/l

Esszencia: 200,1 – feletti g/l



Bor titrálható savtartalom szerint:


Száraz és félszáraz bor esetén.


Sav szegény: 0,0 – 4,5 g/l

Lapos: 4,6 – 5,7 g/l

Lágy: 5,8 – 6,6 g/l

Üdítő: 6,7 – 7,3 g/l

Savanykás: 7,4 – 8,0 g/l

Kemény: 8,1 – 8,8 g/l

Éles: 8,9 – 9,9 g/l

Metsző: 10,0 – 10,6 g/l

Vad savanyú: 10,7 – 11,3 g/l

Fogvásító: 11,4 – feletti g/l


Félédes bor esetén.


Lapos: 4,5 – 5,7 g/l

Lágy: 5,8 – 6,6 g/l

Üdítő: 6,7 – 7,7 g/l

Savas: 7,8 – 8,5 g/l

Kemény: 8,6 – 9,6 g/l

Éles: 9,7 – feletti g/l


Édes bor esetén.


Émelyítő: 0,0 – 5,0 g/l

Lapos: 5,1 – 6,2 g/l

Lágy: 6,3 – 7,7 g/l

Üdítő: 7,8 – 9,2 g/l

Savas: 9,3 – 10,0 g/l

Kemény: 10,1 – feletti g/l



Bor ideális kénessavtartalom:


  • Kemény, száraz fehérborok és vörösborok 15-20 mg/l.
  • Lágy, száraz fehérborok 20-30 mg/l.
  • Kemény fehérborok maradék-cukorral 30-40 mg/l.
  • Lágy fehérborok maradék-cukorral 40-50 mg/l .

Bor illósav az ecetsavban:


Aszú bor: 2,0 g/l - ig

Fehér és Rozé bor: 0,8 – 1,0 g/l - ig

Siller és Vörös bor: 1,2 – 1,4 g/l – ig



Bor glicerin tartalom szerint:


Ideális: 6,0 – 10,0 g/l


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése