Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. február 8., kedd

Bátai Halottaknapi Pálink 2009.



Aquavinicum

Bátai Halottaknapi Vegyes Gyümölcs Pálinka

2009.


Az utolsó klasszikus értelemben vett vegyes gyümölcs pálinkája ez a pincészetünknek. A klasszikus ebben az esetben azt jelenti, hogy a gyümölcsöseinkben megtalálható minden fajta gyümölcsöt egy közös cefrébe tettem bele és főzettem ki párlatnak. Ebben az esetben a besztercei szilva volt az, amely leginkább dominált a gyümölcsök között, amely 50%-ban volt jelen a cefrében. 30%-ban a téli esperes körte egy része került bele, amely a mi körtefánkról szedtünk le. 15%-ban pedig golden és jonathán alma lett belecefrézve. A fennmaradó 5%-ot a sárgabarack tette ki, amely kis mennyisége miatt, szinte alig kiérezhető a párlatból. Az ötödik olyan cefrém volt, amely kifőzésre került néhány héttel azután, hogy a forrás megállt. Ekkor már az éveleje óta Kocsis család szőlészetében dolgoztam és teljes erőbevetéssel készültem a bor és pálinkák készítésére. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a 2009-es évben nagyon jó napsütés és nagyon jó cukortartalommal sikerült mind a szőlőt, mind a gyümölcsöket leszüretelni. Csekély mennyiségű cukrot is raktam hozzá, mert a cefrézéskor még nem voltam biztos abban, hogy mikor is fogom azt kifőzetni. Így az eltarthatósága sokkal biztosabbnak tűnt. A legelső pálinkámhoz hasonlóan ebben is e három fajta gyümölcs dominált csak más mennyiségben, így aromáiban is ütközött ki rajta. Névadása is ugyanúgy adódott, ahogy a többinél is azon napon, amelyen a kifőzés megtörtént, tehát november 2.-án. Sokan meg is kérdezték azóta is tőlem, hogy miért éppen ez a neve, és ilyenkor mindig megmagyarázom, hogy azért, mert ezt a pálinkát a kedves halottainknak ajánlom fel, az ő emlékükre készítettem. Ennek cefrézésekor sem tettem bele pektinbontó enzimet, sem pedig más anyagot, amely az erjedést elősegítette volna, például élesztőgombát. Így aztán a kifőtt párlat mennyisége is elég csekély lett. Természetesen a főzésre a Bátai Szeszfőzdében került sor november 2.-án, amely után kiváló párlat született. El is fogyott szinte az egész, de sikerült még 2,24 litert elmentenem az útókornak és ezeket, mint féltett kincseket őrzőm az üvegbe palackozva. Ez a mennyiség még alkalmas arra, hogy ne csak magamnak, hanem egy kóstoló alkalmával is bevethető legyen és mások is megkóstolhassák.

Kis mennyiségben jó egészséget kívánok a fogyasztásához!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése