Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. november 5., péntek

2010. november 5. péntek



Bátai Téli Esperes Körte Bor


Jó ideje már, hogy úgy gondolom, hogy az új divatok nem csak jót tesznek változásaikkal életünknek, de kicsit ártanak is, mert közben igen könnyen és igen hamar megfeledkezünk a múltunkról, a hagyományainkról, hungarikumainkról. Igyekszem kutatásaimmal fellelni és új rendszerbe állítani hagyományos italainkat, amelyek letűntek a gasztronómia színpadáról, de nem azért, mert nem voltak jók, hanem azért, mert a magyar hajlamos mindig és mindenben az idegeneket követni és majmolni, legyen az keleti, vagy nyugati. A Kárpát-medence gyümölcsei olyan utánozhatatlan íz és aroma világgal rendelkeznek, amely sehol másutt nem lelhető így fent. Ezen belül is a sárköz és maga Báta, amit már régóta tündérkertnek is neveznek olyan adottságokkal rendelkezik, mint szőlő, mint gyümölcs termesztés területén, amely nem elhanyagolható, sőt kiemelhető. Rég elfelejtet gyümölcsök eleveníthetőek fel, amelyet igen régi őseink hagyományosan műveltek és feldolgoztak. Nem mindig volt mindenkinek szőlője, hogy bort készíthessen belőle ezért azt más gyümölcsökből is megtudták tenni. Így igazi kuriózum az a nedű, amelyet tegnap kezdtem el készíteni. Régi receptúra alapján, de modern és hatékony formátumban kíséreltem meg a körtebor egykori ízvilágát feleleveníteni. Tegnap 60 kg-nyi téli esperes körtét ledaráltam, pektinbontó enzimmel beoltottam, hogy azt ma présbe rakva abból tiszta, százszázalékos gyümölcsbort nyerjek. 25 liternyi 12,5% alkohol tartalmú nedűt sikerült kinyernem. Ballonba töltöttem és fajta élesztővel, tápsóval beoltottam, hogy a forrás gyorsan és irányítottam induljon meg reduktív módon. Ezen felül 20 g citromsavat is raktam hozzá. A visszamaradt körtét hordóba raktam, forró vízzel felöntöttem, majd szintén fajta élesztővel és tápsóval beoltottam, hogy megerjedve abból pedig még pálinkát nyerjek.
A holnap érkező első vendégeim fogadására is felkészültem tíz fajta pálinka kóstolását készítettem elő számukra, remélve, hogy köztük olyan ízekre és aromákra lelnek, - nem cukor párlatra - amelyek örökre emlékezetükbe ívódnak és keresni fogják azt későbbiekben is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése