Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 25., kedd

Csillaggyümölcsös Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



733.

2014/1125


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Csillaggyümölcsös Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Az egyre hűvösödő reggelek, a hegyekben hulló havak már sejtetni vélik, hogy hamarosan be is fog következni az, amit nem nagyon szeretünk a téli időszak. Igazából a legnagyobb probléma az, hogy igen rövidek a nappalok, és igen hosszúak az éjszakák, már, pedig az, aki hozzászokott a tizennyolc órás munkanaphoz, annak furcsa ez a szobába szorítkozás. Ha már azonban beszorulunk a duruzsoló kazán melegébe, akkor mi sem kézenfekvőbb, hogy csináljunk, ital különlegességeket. A múltkori törpemandarinhoz hasonlóan egy igen kevésbé ismert, ritkán beszerezhető, de rendkívül dekoratív gyümölcsöt vettünk alapul, amelyet szokásunkhoz híven egy régebbi almapálinkánkba ágyaztunk bele. A gyümölcs a karambola, vagy csillaggyümölcs. Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Valódi egzotikus gyümölcs,(Averrhoa carambola) amely Malájföldről származik és a madársóska félék családjának a tagja. Ma már több mediterrán országban is termesztik, többek között Dél Amerikában, Kínában, Hawaai és India szigetein is. A mediterrán konyha egyik kedvelt gyümölcse, hiszen számtalan módón elkészíthető és dekorációs célokra is felhasználható. Maga a növény egy közepes méretű fa, amelynek levelei lándzsa alakúak. A termések sárgás vagy borostyán színűek, oválisak vagy szív alakúak, fénytelenek. A csillaggyümölcs nevet onnan kapta, hogy ha keresztben kettévágjuk egy késsel a karambolát egy csillagformát kapunk, amely nagyon szépen mutat a tányéron így sokszor díszítésként is felhasználják. Éretten a gyümölcs leginkább a birsalmára hasonlít, kissé édeskés íz világa teszi még vonzóbbá a fogyasztását. Mivel meleg igényes trópusi gyümölcs termesztése hazánkban sajnos nem lehetséges, de ha valamelyik zöldségesnél rábukkanunk a gyümölcsre érdemes megpróbálni elültetni a magját. A gyümölcsben igen magas a C vitamin tartalom, kiváló alapanyag lehet gyümölcssalátába, lekvárba, dzsembe vagy dekorációnak is felhasználható. Ha sikerül egy ilyen különleges gyümölcsöt megvásárolni, otthon kb. 3-4 napig lehet csak tárolni, így minél hamarabb el kell fogyasztani, vagy felhasználni. Még egy kis vaníliával is felturbóztam ezt az ágyas párlatomat, amely jól illeszkedik a déligyümölcsös italaim sorába.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése