733.
2014/1125
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Csillaggyümölcsös Alma
üvegben érlelve
Az egyre hűvösödő reggelek, a hegyekben hulló havak már sejtetni vélik,
hogy hamarosan be is fog következni az, amit nem nagyon szeretünk a téli
időszak. Igazából a legnagyobb probléma az, hogy igen rövidek a nappalok, és
igen hosszúak az éjszakák, már, pedig az, aki hozzászokott a tizennyolc órás
munkanaphoz, annak furcsa ez a szobába szorítkozás. Ha már azonban beszorulunk
a duruzsoló kazán melegébe, akkor mi sem kézenfekvőbb, hogy csináljunk, ital
különlegességeket. A múltkori törpemandarinhoz hasonlóan egy igen kevésbé
ismert, ritkán beszerezhető, de rendkívül dekoratív gyümölcsöt vettünk alapul,
amelyet szokásunkhoz híven egy régebbi almapálinkánkba ágyaztunk bele. A
gyümölcs a karambola, vagy csillaggyümölcs. Sajnos hazánkban nem kapható
minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de
vitaminban is igen gazdag. Valódi egzotikus gyümölcs,(Averrhoa carambola) amely
Malájföldről származik és a madársóska félék családjának a tagja. Ma már több
mediterrán országban is termesztik, többek között Dél Amerikában, Kínában,
Hawaai és India szigetein is. A mediterrán konyha egyik kedvelt gyümölcse,
hiszen számtalan módón elkészíthető és dekorációs célokra is felhasználható. Maga
a növény egy közepes méretű fa, amelynek levelei lándzsa alakúak. A termések
sárgás vagy borostyán színűek, oválisak vagy szív alakúak, fénytelenek. A csillaggyümölcs nevet onnan kapta, hogy ha
keresztben kettévágjuk egy késsel a karambolát egy csillagformát kapunk, amely
nagyon szépen mutat a tányéron így sokszor díszítésként is felhasználják.
Éretten a gyümölcs leginkább a birsalmára hasonlít, kissé édeskés íz világa
teszi még vonzóbbá a fogyasztását. Mivel meleg igényes trópusi gyümölcs termesztése hazánkban
sajnos nem lehetséges, de ha valamelyik zöldségesnél rábukkanunk a gyümölcsre
érdemes megpróbálni elültetni a magját. A gyümölcsben igen magas a C vitamin tartalom, kiváló
alapanyag lehet gyümölcssalátába, lekvárba, dzsembe vagy dekorációnak is
felhasználható. Ha sikerül egy ilyen különleges gyümölcsöt megvásárolni, otthon
kb. 3-4 napig lehet csak tárolni, így minél hamarabb el kell fogyasztani, vagy
felhasználni. Még egy kis vaníliával is felturbóztam ezt az ágyas párlatomat,
amely jól illeszkedik a déligyümölcsös italaim sorába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése