735.
2014/1127
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet franc szőlő
üvegben érlelve
A tegnapi napon bemutatott italunk bevezetőjében a napokkal kapcsolatos
képzettársításokat feszegettük. Amennyiben ezt a sort szeretném folytatni,
akkor igazán bajba kerülhetek, mert a csütörtöki nap az, amelyhez igazán nem
tudok semmi olyan jellegzetességet társítani, ami csak erre lenne egyedül
jellemző. Ha csak az nem, hogy ezzel a nappal a hétvége kapujába kerülünk. És
bizony csütörtök este belegondolni már nem is annyira a munkába szoktunk, hanem
abba, hogy a hétvégén milyen programjaink, milyen feladataink várnak ránk.
Ilyenkor ádvent előtt, Katalin nap után, jellegzetesen beindulnak a
disznóölések, így, aki a hétvégén erre adja a fejét az bizony, már ilyenkor
javában készülhet a ráváró feladatokra. Ha, pedig már a disznóöléseknél tartunk
legalább is gondolatban, akkor nem árt, ha az ahhoz társítható pálinkák is az
eszünkbe jutnak. Akinek nincsen saját itala, de szeretne a sertésöléshez a
böllérnek ezzel kedveskedni, akkor annak kifejezetten a mai napra ajánlott
italomat tudom ajánlani. A Cabernet franc szőlő törkölyéből készült pálinka a
hideg, fagyos reggelek tökéletes itala. Kevés olyan ital van, amely úgy fel tudja
melegíteni az ember testét, mint egy ötven százalékos cabernet franc
törkölypálinka. A törköly természetesen nem szárazra préselt bogyók halmazát
jelenti, hanem olyan anyagot, amelyben némi bort is hagytunk, hogy az italunk
sokkal gyümölcsösebb, illatosabb legyen a hagyományos törkölynél. A vörös
törköly esetében, amely a borral együtt erjed viszonylag könnyű dolgunk van a cefrézésig,
viszont ilyen leveses törkölyt nem igazán lehet légmentesen tömöríteni, így túl
sokáig nem lehet várakozni a desztillálásig. Ha mégis várnunk kell, akkor
mindenképpen az állag megőrzés érdekében teljesen légmentes állapotban kell
lezárnunk cefrénket, hogy azt károsodás ne érhesse. Az ilyen cefrének az üstbe
juttatása sem egyszerű feladat, de minden esetben alaposan fel kell vizeznünk,
hogy az nehogy véletlenül is odaragadjon az üst falához. Akkor pedig, amikor
komoly mennyiségű bor is társul a törkölyhöz figyelnünk kell a felhabzás
lehetőségére is. A hagyományos kisüsti technológiával, kétszeri lepárlással
előállított italunk immár tradicionális, hiszen minden évben elkészítjük azt
rendszeresen. Nem is kevés sikerrel, hiszen minden évben sok érmet tudunk vele
nyerni a pálinkaversenyeken. A lényeg azonban nem ez, hanem az, amikor a
barátainkkal koccinthatunk vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése