736.
2014/1128
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Cabernet franc szőlő
akácfával érlelve
Na és akkor megérkeztünk az egész héten várva várt péntekhez. S, ha már
a héten azt boncolgattam, hogy vajon melyik naphoz milyen jellegzetesség
kapcsolható az életünkben, akkor remélhetem, hogy péntekre mindig azt
mondhatom, hogy a pálinka kóstolások napja. Biztosan már többször említettem,
hogy milyen fontos a pálinka életében a gyümölcsfa, vagy éppen szőlőtöke
metszése, gondozása, ápolása egész évben. Dédelgetnünk kell hosszú, heteken,
hónapokon keresztül gyümölcseinket, azért, hogy valamikor egy évvel később,
amikor már megpihenve üvegbe kerül, egy pénteki nap alkalmával, a barátainkkal
együtt meg kóstoljuk, véleményt alkossunk róla, és utolsó útjára, majd egy
versenyen elindíthassuk. Ezért igen fontos az, hogy ne csak dolgozzunk robot
módjára, mert így öncélúvá válik tevékenységünk, hanem élvezzük is munkánk
gyümölcsét, és ne csak mi magunk, hanem a barátainkkal együtt tegyük ezt meg.
Ez fog, majdan megtörténni ezzel a mai napon lajstromba vett italunkkal is, úgy
három-négy hónap múlva, de addig igen fontos dolga van, érlelődnie kell, hogy
zamatai, illatanyagai összesimuljanak, harmóniába rendeződjenek, akár egy jól
összerakott zenekar. A cabernet franc törkölynek olyan jellegzetes illat és
aroma anyagai vannak, amelyeknek érlelése könnyen elhibázható, ha nem megfelelő
faanyagú hordót, vagy ahogy a mi esetünkben is chippet használunk az
érleléséhez. Nyilván, ahogy a gyümölcsök esetében a saját fát szoktam előnyben
részesíteni, úgy ez a verzió ebben az esetben nem működhet. Ilyenkor általában
három klasszikus jöhet szóba, az eperfa, a tölgyfa, vagy az akácfa. Ebben az
esetben én ezúttal az akácfát választottam, mert a három közül talán ez az,
amely legkevésbé avatkozik be a pálinka belvilágába. Sokkal diszkrétebb
színárnyalattal tudjuk bevonni, amely leginkább halvány sárgászöld színre fog
emlékeztetni. A fából kinyert ízei, pedig kicsit a vadasabb, savanykásan
markáns irányba képesek tőle eltolódni. Azért ebben az esetben is a száz nap
alatt folyamatosan figyelemmel kell kísérni, mind a szín, mind a zamatok
alakulását. E pálinkák fogyasztását téli időszakra javaslom, de még ekkor is
feleleveníti bennünk a szüreti időszak hangulatát. Fogyasztását délutáni
kávézások mellé is jó szívvel tudom ajánlani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése