731.
2014/1123
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Fűszeres Bor
üvegben érlelve
Újfent elérkeztünk a vasárnaphoz, de nem mondhatnám azt, hogy könnyen
indult ez a pihenőnap, hiszen hajnalban érkeztünk haza egy jótékonysági bálról,
ahol igencsak igénybe vettem a lábaimat, a tánccal, és a májamat is a borok,
valamint a pálinkák kóstolásával. Egy ilyen bál kiváló alkalom arra, hogy
egymással is megismertessük az italainkat. Rám aztán különösen több pályáznak
ilyen ügyben, hiszen igyekeznek kihasználni a véleményemet, féltet kincsük
értékének felmérésére. Ebből adódóan legalább huszonöt pálinkát kellett
bevizsgálnom. Ennek ellenére szerencsésen átvészeltem az éjszakát és még csak
különösebb fejfájás nélkül is keltem. A szentmise alatt teljesen
felregenerálódtam, így a délután a pincémben töltöttem és egy kis fűszeres bor
különlegességet készítettem el. Ennek az italnak az elkészítésénél nem is
annyira a bor fajtájának és minőségének volt jelentősége, hanem sokkal inkább a
belehelyezett fűszereknek. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz borpárlatot
kell ilyen esetben alkalmazni, hanem sokkal inkább az a fontos, hogy hibátlan
borpárlat legyen, de lehetőleg semleges, ne túl karakteres, mert nem annak a
kidomborítása a fontos, hanem a belehelyezett fűszereké. A legfontosabb, és
legdominánsabb fűszer a boróka volt. A boróka hosszú és sikerekben gazdag
múltra tekint vissza, de minden nagyszerűségét felülírja, hogy a világ egyik
legkedveltebb italának kölcsönözte az ízét. A
borókabogyóból sajtolt olajat már a görög, a római és az arab világ is
előszeretettel használta. Egyiptomban a mumifikáláshoz szükséges kencék közé
tartozott, valamint kozmetikumokhoz és parfümhöz is felhasználták. A görögök
hittek benne, hogy az ő szerfelett szeretett sportjukhoz is nagy támogatást ad
a boróka, úgy gondolták, hogy a fizikai erőnlét javításában szerepet játszanak
ezek a kicsiny bogyók. A rómaiak a gyakran elérhetetlen és igencsak drága
borsot helyettesítették a borókabogyóval. Középkorban
borókacsokrokat aggattak az ajtófélfákra, hogy távol tartsák a boszorkányokat,
a 17. században, pedig már – borókából és más tűlevelűekből – kenőcs is
elérhető volt, balsamum hungaricum néven, amit egészen a 18. század végéig
alkalmaztak bőrbetegségek kezelésére. Az ún. olejkárok, felvidéki tótok, akik
magyar doktorok néven járták Európát a kenőcseikkel, innen is ered a hungaricum
kitétel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése