617.
2014/0818
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fűszeres Ilonka Vajkörte
üvegben érlelve
A vasárnap után, mint mindig a hétfő következik, és
ez elég nyomasztóan is képes hatni az emberre, főleg, ha belegondol abba a sok
teendőbe, amely a héten vár majd rá. Szerencsére ez egy különösen furcsa hét
lesz, hiszen éppen a hétközepén lesz egy szabad nap, amely csonkává teszi a
hetet. A munka, pedig teljes gőzzel beindult mind a szőlészetben, mind a
pálinkafőzdébe, és természetesen odahaza is. Érdekessége ennek a mai italnak,
amelyet szeretnék bemutatni, hogy egy évvel ezelőtti cefréből most került
lepárlásra. Ez természetesen nem túl szerencsés eset, mert ilyenkor nagyon
könnyen járhat úgy a főzőmester, hogy nem lesz a cefréjéből pálinka. A körte,
és ezzel már el is árultam, hogy milyen gyümölcsről van szó, kifejezetten
rosszul viseli a hosszú ideig való cefretárolást. Ennek ellenére én azért nem
jártam túl rosszul, de azért persze túl jól sem, hiszen az egy hordóból az
ötliternyi pálinkát sikerült kivarázsolnom. A körte egy különlegesfajta volt,
amelyet Ilonka névre hallgat. A Vilmos
körte után körülbelül egy héttel, augusztus végén érik. Az egyik legkiválóbb
nyári körténk. A szedési érettséget, augusztus végén éri el. Rövid ideig
tárolható körte.
Átlag súlya 180g. Alakja változó, a széles körtétől a hengeres formáig,
megtalálható. Húsa, olvadó, bő levű, fűszeres, harmonikus ízű, héja vékony.
Növekedési hajlama erős, felfele törő, idősebb korban, majd kissé széthajló
ágrendszerűvé változó körtefa. Edzett, igénytelen, egészséges fajta. Kordonba
is kielégítő mennyiséget tud teremni. Porzófajtái: Vilmos és Hardenpont.
Fűszeres íze miatt érdemes megismerni, hamar megkedveljük. Illatában és ízében
magában hordozza a nyár és a lédús, érett körték zamatát. Aki kóstolt már a
fáról frissen leszedett zamatos sárga körtét, az megtalálja a kedvencét ebben a körtepálinkában.
Karakteresen fűszeres, hosszú lecsengésű, meghatározó, sőt eltéveszthetetlen
illatjegyekkel. De ezek után még inkább eldöntöttem, hogy teszek egy kísérletet
ezzel a körte pálinkával, ez pedig az ágyazással követtem el. Nem friss
gyümölcsöt használtam, hanem aszalványt, még pedig olyan aszalványt, amelyet
apróra daraboltam. E mellé tettem hozzá némi fahéjat, egy kis édesgyökeret,
valamint kamillát is remélve, hogy ettől aztán pompás kis ágyas párlat fog
belőle születni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése