616.
2014/0817
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Sárga Vadszilva
szilvafával érlelve
A vasárnap azért egyértelműen békésebben indul,
mint a hétköznap többi napja. Az este még lett volna kedvem kilátogatni a
bátaszéki iparos fesztiválra, de a család többi tagjának nem volt, így én is
otthon maradtam. A reggel gyorsan elrepül, majd persze következik a szentmise,
ahol mindig hálát adhatok az Úrnak, a csodás családért, a csodás világért, a
csodás gyümölcsökért és sikerekért, amelyeket általa érhetek el, hiszen nélküle
ki tudna ilyen italokat előállítani. A nap hátra levő részében az erjedésben
levő cefréimet ellenőrzőm, majd könnyű dolgom van a mai napon bemutatott italom
elkészítésével, hiszen nem volt más dolgom, mint a tegnap beszerzett mirabolla
szilvafa ágat előkészíteni arra, hogy chip legyen belőle és az érlelendő
italba, helyezzem. Nem emlékszem pontosan, hogy ezzel a gyümölcsfával
kapcsolatban ejtettem-e már szót arról, hogy annak ellenére, hogy ez a
vadgyümölcsfa mennyire haszontalannak, mellőzöttnek tűnik, mégis bizonyos
esetekben milyen fontos szerep jut számára a világ gyümölcstermesztésében és
nemesítésében. A
mirabolla magcsemetéire szilvafajtákat, kajszibarackfajtákat,
őszibarackfajtákat és mandulabarackfajtákat egyaránt lehet oltani, de nálunk
csak szilva és kajszi alanyként használják. A szilvafajták 99%-át, a
kajszifajták 40%-át ezen az alanyon állítják elő a magyar faiskolák. A
mirabolla rendkívül változatos alfaj, alanyként való használat céljára számos
magonc és ivartalanul szaporított fajtát szelektáltak illetve nemesítettek. Más
fajokkal keresztezve faj-hibrideket is állítottak elő belőle. A mirabolla
magonc a szilvafajtákkal jól összefér, de egyes ringló fajtákkal
összeférhetetlenség is tapasztalható. A rászemzett fajták a magoncalanyokra
jellemzően később fordulnak termőre. A nagyon köves és nagyon száraz talajok
kivételével mindenütt jól megél, a magas talajvizet és az átmeneti
vízborítottságot is tűri. A mirabolla magoncokra oltott kajszifajták erős
növekedési erélyű fákat adnak. A kajszifajták ezen az alanyon a fagykárosodásra
és a verticilliózisra érzékenyebbek, az oltványok gyorsabban fejlődnek,
korábban termőre fordulnak, mint a vadkajszira oltottak. Bőven teremnek,
tősarjképzésre hajlamosak. Fájának erőteljes színképző hatása van, amelytől az
italunk nagyon szép sárga színt kap, amelytől még gusztusosabbá válik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése