615.
2014/0816
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Sárga Vadszilva
üvegben érlelve
Általában mindig azt szoktam mondani, hogy az előző
nap estéje, meghatározza a másnap reggelét, és ez bizony így volt ezen az
ominózus napon is. Nem mintha az esti pálinkakóstolás túlzottan lefárasztott,
vagy legyengített volna, de azért nyilvánvalóan nem múlt el nyomok nélkül sem
biológiailag, sem érzelmileg. A Hódmezővásárhelyi ismerőseinket fogadtuk
vendégül pincészetünkben, akikkel tizenegy pár italt is kóstolóra fogtunk.
Sokat nevettünk, beszélgettünk, és a zsírós kenyér is előkerült a végére, meg a
mogyoró is. Annak ellenére, hogy szombatra virradtunk a szőlészetben végeztünk
munkát már hajnalban. Szinte ihletett állapotban készítettem fotókat a
természetről, aztán ilyen ihletett állapotban készült el a most bemutatni
kívánt sárga vadszilva pálinka is. Nyilvánvalóan a fát is meglátogattam,
amelyről a gyümölcs származott és egy szép egészséges ágat le is metszettem,
hogy azt letisztítva, feldarabolva chipként használjam, majd italunk
érleléséhez. A sárga vadszilvatermésre idén sem panaszkodhattunk, mert az
elszórtan elhelyezkedett fák roskadásig tele voltak apró világossárga gyümölcsökkel. Sajnos még a mai napig is sokan el sem merik
hinni, hogy ebből igaz kicsit közönséges gyümölcsből, milyen fantasztikus
párlatot lehet készíteni, no persze megfelelő hozzáállással és szakértelemmel.
Már szedése sem egyszerű feladat, a szüret időpontját sem könnyű megválasztani,
mert egy fa, képes két hétig is érlelni a gyümölcseit. Apró levelei, tüskéi,
további nehézségeket és kellemetlenségeket okoznak. Arról már nem is beszélve,
hogy a cefrekészítésénél magozás itt is szükséges. És, ha még ez sem elég,
akkor igen fontos a cefre megfelelő savszintjének beállítása a gyümölcs magas
víztartalma miatt. Miután mindezeket az akadályokat legyőztük, feladatokat
elvégeztük, akkor következhet a desztillálás, a megfelelő párlat elválasztás,
amelytől italunk egyedi termékké válik. Illatában intenzíven kerek, nagyon
ízletes gyümölcsös, enyhe citrus, jázmin és kakukkfű illatokat érezhetünk.
Pálinkája ízében a gyümölcsös fajta jellege erősen érezhető, hosszú testes
ízekben cseng le. Harmóniája könnyedén magával sodor. A férfiak egyik kedvenc
pálinkája, de biztos vagyok abban, hogy a hölgyek is gyorsan megszeretik miután
alaposan, megismerték. Fogyasztását ajánlom rántott és diós ételek mellé is
aperitifként és digesztívként is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése