522.
2014/0311
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Sárgadinnye bor
üvegben érlelve
Azoknak, akiknek gyümölcsfájuk van ezekben a
napokban kicsit, szorongva ébredhetnek fel, hiszen a rügyben lévő korai
sárgabarackok igen csak érzékenyek lehetnek a reggeli fagyokra. Mert bizony
hiába van 17 fok körüli délutáni hőmérséklet, ha hajnalban mínuszok ugrálnak a
hőmérő higanyszálán. De időközben szépen haladunk a metszésekkel, és a
pálinkafőzdében is egymás után készülnek el az érdekesebbnél érdekesebb
párlatok. A mai napon bemutatásra kerülő párlatunk a sárgadinnye párlat család
utolsó tagja, amely az előzőekkel ellentétesen ezúttal egy ágyas párlat lett. E lédús,
üdítően édes gyümölcsöt sem az ókori görögök, sem a rómaiak nem ismerték.
Olaszországba Krisztus születése utáni évszázadokban jutott őshazájából az
ázsiai tatárok földjéről. Egyes vélemények
szerint a sárgadinnye őshazája Ázsia és India, mások szerint az ősi Perzsia,
Örményország, a Kaukázus, esetleg Afrika. A legrégebbi írásos feljegyzés a
perzsa származást támasztja alá. A genetikai vizsgálatok eredményei viszont az
indiai őshonosság mellett szólnak. Európába az első magvakat örmény kereskedők
hozták. Megjelenik az egyiptomi freskókon, említi Vergilius, sőt Homérosz is az
Iliász c. eposzban. Rendszeres termesztése Spanyolországban, a VIII. században
kezdődött, ahova az arabok juttatták el. Az amerikai földrészre Kolumbusz
második utazásával került. Napjaink jelentős sárgadinnye termesztő országai az
Egyesült Államok, Törökország és Irán. Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt
a ma ismertnél. A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló
forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat,
kálciumot, foszfort. Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog
kialakulásának esélyét. Véd a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen.
Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a
szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit.
Antioxidáns flavonoidjai a zeaxanthin és kriptoxanthin, csökkentik egyes
rákbetegségek kialakulásának esélyét. A saját aszalványával végeztem el
ennek a párlatnak az ágyazását, és ez az aszalvány egyike lett a legsikeresebb
aszalványunknak. Ezért is ezt az italunkat, amely kiváló ízfokozó lehet húsok,
sonkák, sajtok és szalámik mellett ajánljuk fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése