521.
2014/0310
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Sárgadinnye bor
üvegben érlelve
Kétségtelen tény, hogy hétfő van ismét, no, de
mégis milyen különbség az ilyen hétfő, mint az eddigiek. Az időjárás friss, de
legalább derült, és a hétvége eseményei után az ember kissé kimerült, de még is
fel van villanyozva egy kicsit. Arról már nem is beszélve, hogy ez a hét is
rendkívül mozgalmasnak ígérkezik. Mégis ezek a napok leginkább ezekről a
párlatokról szólnak, hiszen nagyon sokan a környezetünkben tudták, hogy
készítettünk ilyen párlatot, és bizony alig várják, hogy megkóstolhassák.
Persze kicsit csalódottak, amikor felhívom figyelmüket a száz nap türelmi
időre, amit ilyenkor a legnehezebb kivárni. A sárgadinnye frissen fogyasztva
rendkívül ízletes gyümölcs köszönhetően a magas cukortartalmának, ennek
ellenére illatos, zamatos pálinkát nem könnyű készíteni belőle. Az aromák
ugyanis nehezen vagy sehogy sem mennek át a párlatába. Az a párlat, amelyet ma kívánok
bemutatni, a szakirodalom szerinti, klasszikus sárgadinnye pálinka, ugyanis ez
valóban tisztán csak a sárgadinnye borából készült. Annak ellenére, hogy a
törköly és a bor együtt került erjesztésre, mindenki tudja, hogy az erjedés
végén a cefre bora felülre kerül, és a törköly része, pedig lesüllyed a
fenekére. Amikor az erjesztőkádból kiszedtem a cefrét elsőként gondosan a borát
vettem le, vigyázva arra, hogy ne keverjem fel azt. Az összes cefre kisebb
felét tette ki a bor, ennek ellenére a kisüsti technológia révén az első
desztillálás során ebből valamivel több alszesz keletkezett, mint a nagyobb
mennyiségű cefrét kiadó törkölyből. Alkoholtartalomra, mind kettő körülbelül
ugyanazt volt képes adni, azzal a különbséggel, hogy a végén a bor alszesz átlag
alkoholja azért magasabb lehetett, mert ebből a cefre részből több párlatot
sikerült kinyernünk a finomítás során, mint a törkölyös részből. Összességében
a vártnál jobb lett a cefrénk kihozatala, mint azt számítottam. Kimondottan
intenzív édes illattal kezd, mögötte a dinnye kissé földes-fanyar jegyei
érezhetőek. Kóstolva megmarad az édes, telt karakter, amely aztán tisztán,
szépen búcsúzik. Könnyed, nyári hangulatú pálinka. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti,
ebből kifolyólag minden gyulladásos és
lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és
javítja a közérzetet. Fogyasszuk kis mennyiségben!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése