Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 10., hétfő

Sárgadinnye Bor Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



521.

2014/0310


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Sárgadinnye bor
  üvegben érlelve
 
 
 
 Kétségtelen tény, hogy hétfő van ismét, no, de mégis milyen különbség az ilyen hétfő, mint az eddigiek. Az időjárás friss, de legalább derült, és a hétvége eseményei után az ember kissé kimerült, de még is fel van villanyozva egy kicsit. Arról már nem is beszélve, hogy ez a hét is rendkívül mozgalmasnak ígérkezik. Mégis ezek a napok leginkább ezekről a párlatokról szólnak, hiszen nagyon sokan a környezetünkben tudták, hogy készítettünk ilyen párlatot, és bizony alig várják, hogy megkóstolhassák. Persze kicsit csalódottak, amikor felhívom figyelmüket a száz nap türelmi időre, amit ilyenkor a legnehezebb kivárni. A sárgadinnye frissen fogyasztva rendkívül ízletes gyümölcs köszönhetően a magas cukortartalmának, ennek ellenére illatos, zamatos pálinkát nem könnyű készíteni belőle. Az aromák ugyanis nehezen vagy sehogy sem mennek át a párlatába. Az a párlat, amelyet ma kívánok bemutatni, a szakirodalom szerinti, klasszikus sárgadinnye pálinka, ugyanis ez valóban tisztán csak a sárgadinnye borából készült. Annak ellenére, hogy a törköly és a bor együtt került erjesztésre, mindenki tudja, hogy az erjedés végén a cefre bora felülre kerül, és a törköly része, pedig lesüllyed a fenekére. Amikor az erjesztőkádból kiszedtem a cefrét elsőként gondosan a borát vettem le, vigyázva arra, hogy ne keverjem fel azt. Az összes cefre kisebb felét tette ki a bor, ennek ellenére a kisüsti technológia révén az első desztillálás során ebből valamivel több alszesz keletkezett, mint a nagyobb mennyiségű cefrét kiadó törkölyből. Alkoholtartalomra, mind kettő körülbelül ugyanazt volt képes adni, azzal a különbséggel, hogy a végén a bor alszesz átlag alkoholja azért magasabb lehetett, mert ebből a cefre részből több párlatot sikerült kinyernünk a finomítás során, mint a törkölyös részből. Összességében a vártnál jobb lett a cefrénk kihozatala, mint azt számítottam. Kimondottan intenzív édes illattal kezd, mögötte a dinnye kissé földes-fanyar jegyei érezhetőek. Kóstolva megmarad az édes, telt karakter, amely aztán tisztán, szépen búcsúzik. Könnyed, nyári hangulatú pálinka. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Fogyasszuk kis mennyiségben!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése