Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 9., vasárnap

Sárgadinnye Natúr Gyümölcs pálinka 2014.




520.

2014/0309


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Sárgadinnye
  üvegben érlelve
 
 


Egy hosszú és fárasztó éjszaka után vagyunk, hiszen pincészetünk részt vett II. Sárisápi Térségi Pálinkaverseny eredmény hirdetésén, amelyet a borversenyükkel egybekötve tartottak meg. A hatalmas bányász, művelődési ház nagyterme zsúfolásig megtelt vendégekkel, és a több órán áttartó kulturális műsorral egybekötött eredményhirdetés végén egy vacsorával és zenésesttel mulattuk át az estét. Mivel pincészetünk még nem versenyzett Komárom-Esztergom megyében, így teljesen új közegben találtuk magunkat, de megállapíthattuk, hogy az itt élő emberek nemcsak a bort, de a jó pálinkát is mindennél többre becsülik, és ebbe nem csak a férfiak, hanem a hölgyek is beleértendők, akik a nőnap alkalmából különösen jót mulattak. Aranyérmet ezúttal nem sikerült nyernünk, de a két ezüst és egy bronz elfogadható eredménynek tűnt. Rátérve azonban a bemutatandó pálinkacsaládom következő tagjára, annak az a különbsége az előzővel ellentétben, hogy nem szimplám a sárgadinnye húsából készült, hanem fele-fele arányban húsából és borából, mint általában szokás egy gyümölcspálinka esetében. A pálinkacsalád második tagja többnyire érlelt szokott lenni, de mivel a sárgadinnyének nincsen fája, így most ez is a natúr változatok közé került besorolásra. Mint már az előzőekben megírtam a pálinka kihozatala alacsony, mivel teljes érettségi állapotában is inkább víztartalma magas. Az epercefréhez hasonlóan sárgadinnye cefre is gyorsan megromlik, ezért az erjedés befejeződését követően gyorsan ki kell főzetni. Kevésbé karakteres párlatot kapunk belőle, de kevesen mondhatják el magukról, hogy igazi, sárgadinnyéből készült párlatot fogyasztottak. A fenti tételt azért már is sikerült megcáfolnom, hiszen a sárgadinnye cefrémet augusztus végén készítettem el, és csupán most került desztillálásra, de az sem állagában, sem külsejében, sem tartalmában nem szenvedett sérülést. Elkészítésénél fontos szempontként szerepelt az is, hogy ezzel bátran itathatjuk kedvesünket is, mert a nők számára is kedvelt ital. Hagyományos kisüsti eljárással készített italunk, kissé neutrális, „bújós” illat és íz jellemzi. Érzékeny aromái miatt fahordós érlelés nem ajánlott. Félpercnyi levegőztetés után nagyon szép és intenzív illatokkal indít, egzotikus gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel, pici virággal. Jó egyensúlyú, édes karakterű, telt ízű pálinka. Tejszínes desszertek, sütemények kísérő italaként ajánljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése