520.
2014/0309
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Sárgadinnye
üvegben érlelve
Egy hosszú és fárasztó éjszaka után vagyunk, hiszen
pincészetünk részt vett II. Sárisápi Térségi Pálinkaverseny eredmény
hirdetésén, amelyet a borversenyükkel egybekötve tartottak meg. A hatalmas
bányász, művelődési ház nagyterme zsúfolásig megtelt vendégekkel, és a több
órán áttartó kulturális műsorral egybekötött eredményhirdetés végén egy
vacsorával és zenésesttel mulattuk át az estét. Mivel pincészetünk még nem
versenyzett Komárom-Esztergom megyében, így teljesen új közegben találtuk
magunkat, de megállapíthattuk, hogy az itt élő emberek nemcsak a bort, de a jó
pálinkát is mindennél többre becsülik, és ebbe nem csak a férfiak, hanem a
hölgyek is beleértendők, akik a nőnap alkalmából különösen jót mulattak.
Aranyérmet ezúttal nem sikerült nyernünk, de a két ezüst és egy bronz
elfogadható eredménynek tűnt. Rátérve azonban a bemutatandó pálinkacsaládom
következő tagjára, annak az a különbsége az előzővel ellentétben, hogy nem
szimplám a sárgadinnye húsából készült, hanem fele-fele arányban húsából és
borából, mint általában szokás egy gyümölcspálinka esetében. A pálinkacsalád
második tagja többnyire érlelt szokott lenni, de mivel a sárgadinnyének nincsen
fája, így most ez is a natúr változatok közé került besorolásra. Mint már az
előzőekben megírtam a pálinka kihozatala alacsony, mivel teljes érettségi
állapotában is inkább víztartalma magas. Az epercefréhez hasonlóan sárgadinnye
cefre is gyorsan megromlik, ezért az erjedés befejeződését követően gyorsan ki
kell főzetni. Kevésbé karakteres párlatot kapunk belőle, de kevesen mondhatják
el magukról, hogy igazi, sárgadinnyéből készült párlatot fogyasztottak. A fenti
tételt azért már is sikerült megcáfolnom, hiszen a sárgadinnye cefrémet
augusztus végén készítettem el, és csupán most került desztillálásra, de az sem
állagában, sem külsejében, sem tartalmában nem szenvedett sérülést. Elkészítésénél fontos szempontként szerepelt az is, hogy ezzel bátran
itathatjuk kedvesünket is, mert a nők számára is kedvelt ital. Hagyományos kisüsti eljárással készített italunk, kissé neutrális,
„bújós” illat és íz jellemzi. Érzékeny aromái miatt fahordós érlelés nem
ajánlott. Félpercnyi levegőztetés után nagyon
szép és intenzív illatokkal indít, egzotikus gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel,
pici virággal. Jó egyensúlyú, édes karakterű, telt ízű pálinka. Tejszínes desszertek, sütemények
kísérő italaként ajánljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése