414.
2013/1025
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mézes Kajszibarack
üvegben érlelve
Ezzel a párlattal immár el is érkeztünk a triónk
harmadik tagjához, amikor is a párlatunkat gyümölcsökkel ágyaztuk be. Ezen
esetben nyilvánvalóan már nem is igazán jöhetett szóba, mint a maga a
kajszibarack. Előbb azonban még befejezésül néhány gondolattal kitérnék a
mézre, mint a párlat egyik összetevőjére. Az apiterápia fontos gyógyító
terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán
jelentős energiaforrás, nem csak a méhek, de az ember számára is. Mivel a
virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így
hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor
tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos
fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő,
roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag
tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium,
magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben
az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is. Serkenti az
anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a
vérképzést, erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatású. Mai ismereteink
alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló
szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves
savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak,
fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot
tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és
B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül
magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát.
Az enzim tartalma adja a legértékesebb részét a méznek! Visszatérve a
gyümölcsre sikerült szerezni egy Roxanna nevezetű kajszibarackot, amelynek érés
ideje július dereka.
Eredetileg Afganisztánból származik, de hozzánk Bulgárián és a volt Jugoszláv
utódállamain keresztül került. Gyümölcsei nagyok vagy igen nagy méretűek és
nagyon színesek, tetszetősek. Virágrügyei és virágai kissé fagyérzékenyek,
ezért csak védett helyre ajánlott ültetni. Intenzív növényvédelemmel extra
minőségű frissáru előállítására alkalmas. Nálunk pár éve honosították. Remek
szín anyagot ad a párlatnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése