413.
2013/1024
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Mézes Kajszibarack
barackfával érlelve
Ahogyan azt már előzőleg be is harangoztam a
folytatásban is a mézzel cefrézet kajszibarack bemutatását folytatom azzal a
különbséggel, hogy ezúttal a párlatot kajszibarack fa érlelésnek vetettem alá,
hogy ezáltal mind színben, mind illatban és ízben is közeledjen a barack párlat
irányába. Egy kicsit azonban még szeretnék visszakanyarodni a cefre kisebbik
összetevőjéhez, a mézhez, és ezzel kapcsolatban néhány tévhitet szeretnék
eloszlatni. Az a jó méz, mely
folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor, vagyis a glükóz,
valamint a gyümölcscukor más néven fruktóz aránya szabja meg. Az előbbi
elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1
között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már
ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más.
A fogyasztók ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik, hogy a
méhész cukrot tett a mézbe. Ezért is inkább akácmézet használjunk mind
cefrénkhez, mind pedig pálinkánk ízesítéséhez. Az ember már az ókor előtt is
ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi
sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol. Az Ószövetség is
ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Sokszor az üveg címkéjén
különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig. Tévedés, ez a
kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban
lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és
másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és
fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen
tárolni. A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű,
krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, könnyen kezelhető.
Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget
40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan
elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes
anyagait. A 17. században az új világítóanyagok az olaj, paraffin, és az egyre
nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az
egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. Így aztán ismét
felfedeztük a pálinka ízesítésében is ismételten.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése