Közönséges Ánizs
Az ánizs közismert fűszernövény, sőt
tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon
kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs. Maga a növény a kaporhoz
hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott
gyomként is megtalálható mindenfelé. Több népies neve is ismert, mint például
ánizsmag, kenyérmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.
Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként, de az ókori Keleten
fizetőeszköz is volt. Sok reményt fűztek az ánizs gyógyító erejéhez. A római
író, Plinius szerint az ánizs nem csak a leheletet teszi jobbá, de fogyasztása
fiatalabbá is varázsol. És a gonosz szellemeket is elriasztja hogyha ánizsmagot
tesznek a párna alá, akkor az megvéd a rossz álmoktól. Vagy ki gondolta volna,
hogy a Kolosszeumban ánizsos sütiket fogyasztottak snack gyanánt. A rómaiak
mindig tudták, mi a finom. És annak jótékony hatásait is ismerték. A látogatók
állítólag ezt a nyugtató hatású kekszet azért fogyasztották, hogy könnyebben
feldolgozzák a kegyetlenségeket. Az ánizs növényt a Biblia is említi. Máté szól
róla, amikor részletesen elbeszéli, hogy Jézus hogyan ostorozta azokat az
írnokokat és a farizeusokat, akik a Mózesi törvényeket alkalmazták, azokat,
akiket csak a dézsma izgatott, és megfeledkeztek az isteni igazságról. Dioszkoridész
az ánizst már gyógyszerként alkalmazza kezelései során. Nem tisztázott, hogy a
rómaiak vagy a bencés szerzetesek hozták-e Közép-Európába az ánizst. Az
mindenesetre biztos, hogy a fűszert értékesnek tartották. Magától értetődő
tehát, hogy megjelent az európai kolostorok kertjeiben. Onnan fűszerként és
gyógyírként terjedt tovább a gazdák kertjeibe. A középkor kedvelt fűszere volt.
1305-ben az angolok megvámolták az ánizsmag kereskedelmet, hogy abból fedezzék
a London Bridge javítási költségeit. Nagyon népszerű ízesítő az angoloknál, IV.
György király ruháit annakidején ánizsmaggal illatosították. 1619-ben a
virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak, minden évben,
legalább 6 tő ánizst kell termelnie. Azt mondják, sőt sokan azt vallják, hogy
az illata vágykeltő hatású, ráadásul, ha egy zacskónyi lóg belőle a nyakunkba,
a rontástól sem kell tartanunk. Tetejében növeli a lelkierőt, javítja a
koncentrációt. Szentelt vízbe téve, áldásra és ördögűzésre egyaránt
felhasználható. Elmaradhatatlan kelléke volt egykoron a divinációknak,
előszeretettel használták a rituális fürdéseknél, meditálás, vagy éppen jóslás
közben ánizs magvakat égettek. A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú növény. Finoman
barázdált és szőrözött, egyenesen felálló szárán három különböző alakú levél
található. A drog a termés, amely fordított körte alakú, kerek tojásdad alakú,
oldalról egy kicsit összenyomott. Hazánk bármely területén termeszthető, a
legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg- és tápanyagigényes. Magról szaporítható;
március közepén–április elején 30–40 cm-es sortávolságra vetik. A fő- és
mellékernyők érésekor, általában júliustól aratják, és cséplés után szellős
helyen tárolják. Fűszerként szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését
használjuk; ezen gyakran a kocsány is megmarad. Illata jellemző, kellemes. A
köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer. Az
ánizsmagot általában egészben használjuk. Ha kell, össze is törhetjük, de
mindig csak a szükséges mennyiséget, mert gyorsan elveszíti jellegzetes
aromáját. Felhasználható főzelékek vörös káposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla-
stb., vadas ételek, mártások ízesítésére; ezeket egy kevés ánizs előnyösen
érdekessé teheti. De az ánizs fenséges kenyér- és sós tésztafélékben,
ostyákban, süteményekben, likőrökben, kompótokban, valamint currys ételekhez és
kagyló-, illetve rákfélékhez. Érdemes kísérletezni az ánizzsal a hal- és
húsételek esetében is. Az ánizs adja a görög nemzeti italnak számító ouzo
(ejtsd: úzó) jellegzetes aromáját. Házilag főként törkölypárlatból
(ritkábban borpárlatból) készítik, ami pedig kereskedelmi forgalomba kerül, azt
általában gabonaszeszből. Az eredetileg a híoszi pisztáciafa gyantájával
ízesített, szintén görög eredetű likőrt, a masztikát Görögországon kívül
ánizzsal ízesítik. Az anisette (vagy anis), mely a
csillagánizsból készülő pastisra hasonlít, egy nagyon édes, színtelen likőr; fő
alapanyaga az ánizs. Az ánizs (a fehér üröm és az édeskömény mellett) a
hasonlóképp karakteres svájci-francia abszint egyik fő alkotóeleme is. Ha ezen
italokat vízzel keverjük, érdekes jelenséget figyelhetünk meg, melyet
louche-hatásnak vagy ouzo-hatásnak neveznek. Az ánizsolaj (más illóolajokhoz
hasonlóan) vízben nem oldódik, ezért ilyenkor kicsapódik a párlatból és
többé-kevésbé átlátszatlan, fehéres színt ad neki. Ez a színváltozás lehet az
egyik oka annak, hogy ezeket az italokat már-már rituálisan isszák. Nálunk
többnyire bor, borseprő párlatok ízesítésére használják, de olykor
törkölypálinkákhoz is rakjuk. Gyógyszerekhez ízjavítónak adják. Magvaiból
vízgőzzel illóolajat párolnak le. Mai ismereteink szerint a következő alkotó
anyagok találhatók benne: acetaldehid, acetilkolin, albumin, anethol, ásványi
anyagok, aszkorbinsav, azulén, bergaptén, bór, cink, cukor, eugenol, fehérje,
fellandrén, foszfor, glikozidok, gumi, hamu, hidrokinon, illóolaj, kalcium,
kálium, kamazulén, kámfor, karvon, keményítő, koffeinsav,kolin, kumarin,
limonén, linalool, magnézium, mangán, mannit, miriszticin, nátrium, nyálka,
palmitinsav, proazulén, réz, rutin, szabinen, szalicilát, szénhidrát,
terpineol, timol, umbelliferon, vas, vitamin K1, víz, xantotoxin, zsír,
zsírosolaj. Származási helyétől függően az ánizsmagból 6–9% ánizsolaj vonható
ki. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban
fejtetvek ellen is alkalmazzák. A következő betegségek kezelésére alkalmas:
afrodiziákum, angina, anorexia, anti-asztmatikum, antibakteriális,
antiszeptikus, asztma, baktericid, bronchitis, csuklás, diaforetikum,
diarrhoea, diureticum, dyspepsia, elmebetegség, emésztési gyengeség, emésztési
zavarok, emésztésserkentő, epilepszia, étvágyfokozó, étvágygerjesztő,
étvágytalanság, fertőtlenítő, gyomorbaj, gyomorbetegség, gyomorrontás,
hasmenés, heveny torokgyulladás, hidrotikum, izzadásgátló, izzasztó, köhögéscsillapító,
kolika, köptető, kóros soványság, légcsőhurut, légzőszervi betegségek,
mandulagyulladás, rák, rüh, scabies, torokgyulladás, vizelethajtó. A bőrt
érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes
használata nem ajánlott. Ösztrogéntartalma miatt migrénes fejfájást, nagyobb
mennyiség émelygést, hányingert okozhat. A háziállatok féregűző szereinek egyik
alkotója. Könnyen összetéveszthető a foltos bürökkel, ami mérgező!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése