Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 28., csütörtök

VI. Keceli Pálinka Ünnep 2013.



VI. Keceli Pálinka Ünnep 2013.



Lassan elérkezik az igazság pillanata a VI. Keceli Pálinka Ünnep pálinkaversenyén. Tavaly Madarastól Tokajig bezárólag nagyon sok helyről érkezett hagyományos, illetve különleges gyümölcsökből főzött pálinka, szám szerint 190. Az idén is legalább ennyire számíthatott a zsűri, akik hétfőn kezdték el a beérkezett minták értékelését. Ennek okán aztán igen nagy volt az elmúlt napokban a sürgés-forgás a T.G. – Virágdekor középiskolában. A nevezés lejárta előtt még így nyilatkozott Téglás András, a pálinka ünnep ötletgazdája, a középiskola működését felügyelő szervezet vezetője: a pálinka hungarikum, melyet a határon túli kisebbségben élő magyarok is főztek évszázadok óta, ezért onnét is fogadnak versenymintákat. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Kárpát-medencére kiterjedő versennyé növi ki magát, a keceli pálinka mustra. Változásként említette azt is, hogy idén a szakmai zsűri nem bizottsági, hanem egyéni értékelés keretében végzi majd az érzékszervi bírálatot. – Így objektívebb az értékelés – nyilatkozta Béli Géza. Talán ez is hozzá járul ahhoz, hogy egyre többen küldik Kecelre a termékeiket. Majd pénteken egy nagy létszámú társadalmi zsűri választja ki a legjobb pálinkákat, amely szintén jelzés értékű lehet az adott főzőnek, de akár a kereskedőknek is – tette hozzá a zsűri elnök. Pénteken a témával kapcsolatos szakmai napot tartanak a T.G. -Virágdekor középiskolában, majd másnap Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke nyitja meg a pálinka ünnepet, ahol mindenki megismerheti a verseny eredményeit. A pálinka ünnep elismertségét nem csak a beküldött minták emelkedő száma jelzi, de az is, hogy az idén Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter vállalta a rendezvény fővédnöki szerepét. A nevezési határidő lejártáig minden várakozást felül múlt a nevezett pálinkák száma, amely 328 lett. Hétfőm a 22 tagú zsűrinek ezt a mennyiségű mintát kellett górcső alá vennie. Az idei verseny érdekessége a hagyományos és különleges gyümölcsökből készült italok kóstolásán kívül az volt, hogy jelentős számú határon túli minta is érkezett. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény egyik védnöke egy múlt heti sajtótájékoztatón méltatta ennek a jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a határon túlról, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről, azaz a csaknem az egész Kárpát-medencéből neveztek versenyzők, akik bemutathatják a maguk remekeit. Béli Géza a zsűri elnöke lapunknak elmondta, hogy csaknem kétszer annyi pálinkát minősítettek, mint a korábbi években. Ezek között 48 olyan volt, amelyek határon túlról érkeztek. Bulgáriából például 5 gyümölcspárlatot értékeltek a pontozók. Az országon belül Soprontól Tokajig, a Bácskától Nógrádig küldtek palackokat Kecelre. A rendezvényen borszépségversenyt is tartanak, melyre több mint százan neveztek. Téglás András a T.G.-Virág Nevelési, Oktatási és Szociális Intézmény Fenntartó Nonprofit Kft. címzetes igazgatója azt nyilatkozta a lapunknak, hogy a Keceli Pálinka Ünnep célja a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, emellett lehetőséget teremt a pálinkaszakma képviselőinek és a fogyasztóknak a szakmai tapasztalatcserére. Illetve pénteken 120 tagú társadalmi zsűri is véleményt alkot majd a nemes italok minőségéről, majd rangsorolja azokat. A versenyre hat-hat mintát hozott magával Dezső Tibor Sepsiszentgyörgyről, és a felvidéki Ógyalláról Varga Edit, akik maguk is az értékelők között bíráltak. Szombaton délelőtt pedig az eredmény hirdetésen mindenki megtudja, hogy milyen minősítést nyertek a párlatai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése