VI.
Keceli Pálinka Ünnep 2013.
Lassan elérkezik az igazság pillanata a VI. Keceli Pálinka Ünnep pálinkaversenyén.
Tavaly Madarastól Tokajig bezárólag nagyon sok helyről érkezett hagyományos,
illetve különleges gyümölcsökből főzött pálinka, szám szerint 190. Az idén is
legalább ennyire számíthatott a zsűri, akik hétfőn kezdték el a beérkezett
minták értékelését. Ennek okán aztán igen nagy volt az elmúlt napokban a
sürgés-forgás a T.G. – Virágdekor középiskolában. A nevezés lejárta előtt még
így nyilatkozott Téglás András, a pálinka ünnep ötletgazdája, a
középiskola működését felügyelő szervezet vezetője: a pálinka hungarikum,
melyet a határon túli kisebbségben élő magyarok is főztek évszázadok óta, ezért
onnét is fogadnak versenymintákat. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a
Kárpát-medencére kiterjedő versennyé növi ki magát, a keceli pálinka mustra.
Változásként említette azt is, hogy idén a szakmai zsűri nem bizottsági, hanem
egyéni értékelés keretében végzi majd az érzékszervi bírálatot. – Így
objektívebb az értékelés – nyilatkozta Béli Géza. Talán ez is hozzá járul
ahhoz, hogy egyre többen küldik Kecelre a termékeiket. Majd pénteken egy nagy
létszámú társadalmi zsűri választja ki a legjobb pálinkákat, amely szintén
jelzés értékű lehet az adott főzőnek, de akár a kereskedőknek is – tette hozzá
a zsűri elnök. Pénteken a témával kapcsolatos szakmai napot tartanak a T.G.
-Virágdekor középiskolában, majd másnap Jakab István, az Országgyűlés
alelnöke és Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának
az elnöke nyitja meg a pálinka ünnepet, ahol mindenki megismerheti a verseny
eredményeit. A pálinka ünnep elismertségét nem csak a beküldött minták emelkedő
száma jelzi, de az is, hogy az idén Fazekas Sándor Vidékfejlesztési
Miniszter vállalta a rendezvény fővédnöki szerepét. A nevezési határidő
lejártáig minden várakozást felül múlt a nevezett pálinkák száma, amely 328
lett. Hétfőm a 22 tagú zsűrinek ezt a mennyiségű mintát kellett górcső alá
vennie. Az idei verseny érdekessége a hagyományos és különleges gyümölcsökből
készült italok kóstolásán kívül az volt, hogy jelentős számú határon túli minta
is érkezett. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény egyik védnöke
egy múlt heti sajtótájékoztatón méltatta ennek a jelentőségét. Hangsúlyozta,
hogy a határon túlról, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről, azaz a
csaknem az egész Kárpát-medencéből neveztek versenyzők, akik bemutathatják a
maguk remekeit. Béli Géza a zsűri elnöke lapunknak elmondta, hogy csaknem
kétszer annyi pálinkát minősítettek, mint a korábbi években. Ezek között 48
olyan volt, amelyek határon túlról érkeztek. Bulgáriából például 5
gyümölcspárlatot értékeltek a pontozók. Az országon belül Soprontól Tokajig, a
Bácskától Nógrádig küldtek palackokat Kecelre. A rendezvényen
borszépségversenyt is tartanak, melyre több mint százan neveztek. Téglás András
a T.G.-Virág Nevelési, Oktatási és Szociális Intézmény Fenntartó Nonprofit Kft.
címzetes igazgatója azt nyilatkozta a lapunknak, hogy a Keceli Pálinka Ünnep
célja a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, emellett lehetőséget teremt
a pálinkaszakma képviselőinek és a fogyasztóknak a szakmai tapasztalatcserére.
Illetve pénteken 120 tagú társadalmi zsűri is véleményt alkot majd a nemes
italok minőségéről, majd rangsorolja azokat. A versenyre hat-hat mintát hozott
magával Dezső Tibor Sepsiszentgyörgyről, és a felvidéki Ógyalláról Varga
Edit, akik maguk is az értékelők között bíráltak. Szombaton délelőtt pedig az
eredmény hirdetésen mindenki megtudja, hogy milyen minősítést nyertek a
párlatai.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése