Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. november 28., csütörtök

Birseskörte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.




421.

2013/1101
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Birseskörte  
  birskörtefával érlelve




A mai napon bemutatásra szánt párlatom az érlelt gyümölcsök kategóriájába került besorolásra. Természetesen ez is különleges, mint általában minden általunk elkészített pálinka. Különleges, és az ilyennek az élete is, a születése is nem mindennapos. Születésről beszélünk azon a napon, amikor mindenki az elmúlásról, a holtakról igyekszik megemlékezni. Furcsa kettősége ez az emberi léleknek, hiszen egyrészről anyagi megtestesülésünk miatt az eltávozottakat holtnak tekintjük, a lélek szerint pedig, reméljük, hogy még sem holtak, hanem a lelkük boldogságban él tovább. Sokan a gyümölcsöt is sajnálják, amikor a cefrekészítéshez megmossuk, felaprítjuk, megdaráljuk, és beletemetjük a hordóba várva, hogy az elpusztított gyümölcshúsból kinyerjük a gyümölcs lelkét, a pálinkát. Summa summárum a gyümölcs halála a pálinkaszületése. A természetben minden egyforma, minden ugyan abból az anyagból vétetett, ha innen nézzük szinte biztosak lehetünk abban, hogy az emberi test halála után is a lélek egy nemesebb, felsőbbrendű formában él tovább. A ma kirakatba helyezett gyümölcsünk a birs is olyan gyümölcs, amely nyersen, úgy mond élve, szinte élvezhetetlen. Feldolgozva azonban mennyei élményekbe képes bennünket részesíteni. Illata, zamatai olyan különlegesek, és semmihez sem foghatok, amelyet csak így a gyümölcs pusztulása után tudunk igazán élvezni. Ez a birskörte alakú gyümölcsöket termett, ezért is bátorkodtuk körte gyümölccsel összeházasítani. No, nem azért, mert önállóan nem termett volna éppen elég, de bátorkodtunk ezt a változatot is kipróbálni, amikor a cefre 75% körte és csak a kisebbik, 25% a birs. Ebből nyilvánvalóan adja magát az is, hogy a fordított verziója is elkészült. Minden pálinka készítő szerencséjére a természet idén nem fukarkodott megáldani bennünket gyümölcsterméssel. Már-már kicsit túlzásba is sikerült esni, mert bizony erre a gyümölcs dömpingre nem voltunk felkészülve, és mivel mindenből szerettünk volna egy kis pálinkát készíteni, hogy az idei évjáratot is meg tudjuk örökíteni, ezért bizony ebben az évben meg kellett dolgoznunk a napjainkat. E párlat desztillálásakor is már előbukkant a birs csodálatos illata, amely remekül összhangba került a vilmoskörte illataival. Tényleg egy jó kombinációnak tűnik, és jó szívvel tudom ajánlani azoknak, akiknek kevés birsük, de sok körtéjük van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése