420.
2013/1031
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Ánizsos Borpárlat
üvegben érlelve
A folytatás annyiban folytatása az előzőleg
bemutatott párlatnak, hogy ezúttal is egy ágyas szekcióba tartozó ital
bemutatkozására vállalkozom. Ezzel vége is minden kapcsolatnak, hiszen a párlat
alapjául szolgáló ital már nem közvetlenül gyümölcsből készül, hanem egy
másodlagos feldolgozás során megszületett, és mint ilyen már nem is nevezhető
pálinkának csupán párlatnak. Itt annyiban könnyű a helyzetünk, hogy mivel úgyis
ágyazni kívántuk, ezzel egyébként sem lehetne másként nevezni, mint párlatnak.
De ennyi elegendő is a megnevezés körüli elméleti okfejtésből, és néhány szóval
jellemezném magát az alap bort. Vegyes fehér, illatos szőlőből készült bor
lepárlásából sikerült kinyernünk, de mint ilyen nem túlzottan karakteres, és
ezáltal könnyen ágyazható. A
bor minőségének legfontosabb befolyásoló tényezője a kémiai összetétel. Kémiai
összetétel szempontjából a bor mintegy 200 szerves és szervetlen vegyület,
illetve kolloid oldata. A sok vegyület csak kis mennyiségben van jelen, de
valamennyi meghatározó szerepet játszik a bor tulajdonságainak kialakulásában.
Ezek egy része már a mustban is megtalálható, másik részük az erjedés, majd az
ászkolás folyamán keletkezik. Ebből következik, hogy a bor összetétele nem
állandó, hanem folyamatosan változik, fejlődik, illetve visszafejlődik.
Desztillálásakor fontos, hogy csak jó minőségű borból készítsünk párlatot, mert
ellenkező esetben, akár ki is önthettük volna. A bornak még számos egyéb alkotórésze
is van, melyek közül a nitrogéntartalmú anyagok (peptidek, polipeptidek,
amidok, stb.), az ásványi sók (kálium, vas, réz, foszfor, stb.), a vitaminok
(B2, B12) és az enzimek (oxidázok, proteázok, stb.) a legfontosabbak. Ezúttal
ebbe az alappárlatba nem gyümölcsöt, hanem egy különleges fűszert raktam bele,
amelynek egykori jelentőségét jól jelzi, hogy 1619-ben
a virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak, minden
évben, legalább 6 tő ánizst kell termelnie. Azt mondják, sőt sokan azt vallják,
hogy az illata vágykeltő hatású, ráadásul, ha egy zacskónyi lóg belőle a
nyakunkba, a rontástól sem kell tartanunk. Tetejében növeli a lelkierőt,
javítja a koncentrációt. Szentelt vízbe téve, áldásra és ördögűzésre egyaránt
felhasználható. Előszeretettel használták a rituális fürdéseknél, meditálás,
vagy éppen jóslás közben ánizs magvakat égettek. Ezért is készült ezen az
éjszakán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése