Arabitka körte
A körte a rózsavirágúak közé tartozó növénynemzetség;
számos ehető gyümölcsű fafaj tartozik ide. Az emberiség legalább 3000 éve
ismeri, termeszti. „Körte” alatt a fán kívül a nemes körte gyümölcsét szoktuk
érteni. A körte az Óvilág partvidéki és enyhe éghajlatú területein honos,
Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig bezárólag. Közepes méretű fák, 10-17
méter magasra nőnek, gyakran keskeny, magas koronával, némely faja, pedig
cserje méretű. Újra sztár lett az
Arabitka körte, ami ezelőtt szinte senkinek nem kellett. Az Arabitka magyar eredetű fajtakör, amely
Magyarországon, a Duna-Tisza közén az egyik legelterjedtebb nyári körtefajta. Korán érő
körtéink közül a legjelentősebb, június végén – június elején érik. Mivel
igénytelen, könnyen termeszthető, nagyon sok házi kertben megtalálhatjuk.
Egyaránt jól tűri az alföldi meleget és szárazságot, valamint a homokos,
agyagos talajt. Virágainak csaknem a fele megtermékenyítés nélkül indul
fejlődésnek. Kicsi, csoportokban fejlődő, többnyire csak 3-4 cm átmérőjű
gyümölcse kerekded alakú, csészemélyedése alig van. Viszonylag kis gyümölcsű, 30
g tömegű, megnyúlt, tojásdad alakú. Június végén – amikor sárgulni kezd – már szedik,
később gyorsan megpuhul. Nagyon hasonlít hozzá a vele egy időben mutatkozó
árpával érő körte, de annak kocsánya jellegzetesen hosszabb és vékonyabb. Citromsárga
színű, hosszú kocsányú, édeskés ízű, bő levű, fehér húsú körte.
Gyümölcse, kicsi, széles, kerekded alakú. Héja vékony, kissé zsíros tapintású,
citromsárga színű, napos oldalán pirosas. Kocsánya hosszú, a gyümölcshús
gyűrűszerűén ráfut a kocsányra. Nagyon erős növekedésű körtefa,
korosodva, növekedési erénye csökken. Edzett, egészséges, igénytelen fajta,
jóformán, még metszés nélkül is bőven terem. Félérett állapotában is bő levű,
kellemes ízű körte. Elég korán termőre fordul, bőtermő. Gyakran
terem mag nélküli gyümölcsöket. Nem tárolható, törésre hajlamos. Fajtának rövid
a fogyasztási ideje, hamar lepuhulnak, könnyen szotyósodnak a túlérett gyümölcs
lekvárszerű, barna húsállománya. Különlegességük a nagyon korai érés, gyakran
a késői cseresznyékkel együtt kerülhetnek az asztalra. A túlérett gyümölcsökből
kiváló pálinka főzhető. Porzófajtái: Árpával érő, vagy Vilmos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése