406.
2013/0815
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fűszeres Arabitka Körte
üvegben érlelve
Igazából azt nem tudja az ember eldönteni, hogy
melyik év az igazán jó, amikor kevés gyümölcs van, és mindent drágán, vagy
nehezen tudunk beszerezni, vagy az olyan év, mint az idei, amilyenre nem is
nagyon lehet emlékezni, hogy mindenből rengeteg gyümölcs van, és igazából nem
is tudjuk, hogy mit csináljunk, szedjük, ne szedjük. Amikor azonban a fa alatt,
vagy éppen az ágakon meglátjuk lógni roskadozni a gyümölcsöket, mindig a
szedés, a gyűjtés, a cefrézés mellett döntünk. Ez azonban sok más dolgot is
felvett. Szükség van megfelelő helyre, megfelelő cefréző edényekre, és rengeteg
időre, hogy ezeket mind figyelemmel tudjuk kísérni, kordában tudjuk tartani az
erjedés ideje alatt. Arra már gondolni sem merek, hogy a barack, a szilva, a
körte, az alma félék mellé immár a napokban megérkezik a szőlő és a fehér
törkölyök serege is. A mai napon bemutatásra szánt párlat, úgy gondolom, hogy
elég különlegesség ahhoz, hogy figyelemre méltó legyen. Péter-Pál napja környékén, ez a nap is az aratás
kezdőnapja, amire a sarlós elnevezés is utal. Ilyenkor érik az igénytelen,
mindenütt jól termő árpával érő körte is, a búzával érő körte közeli rokona. Az Arabitka magyar eredetű fajtakör, amely Magyarországon a Duna-Tisza
közén az egyik legelterjedtebb nyári körtefajta. Kicsi, megnyúlt, szabályos körte alakú gyümölcsének
fehéres, gyengén illatos, igen ikrás, kellemesen édeskés húsa van. Elég korán termőre fordul, bőtermő. Ha nem
túléredten szedjük, szedés után egy hétig még tárolható, ütődésre érzékeny. Valójában ezt a fajta körtét nem sokra becsülik az
emberek, ezért szinte félvadon növekszik terem. Hirtelen és igen sokat terem,
vagy éppen semmit, de amikor sokat étkezésre nem is lehet felhasználni, így
jobb híján mindig cefre készül belőle. Annyira azonban nem jelentős, hogy a
nagyobb kereskedelmi főzdék is felvegyék repertoárjukba, így megmarad ez a
párlat olyanok számára, akik kis mennyiségben az ínyencségekre hajtanak.
Feldolgozása sem könnyű, hiszen nagyon gyorsan végbe megy az érés ebben a
fajtában, és a belseje azonnal szottyossá válik, megbarnul, és elejti illatait,
zamatait. Azonban mégis valódi hungarikum a mi gyümölcsünk és a mi pálinkánk.
Azért, hogy még emlékezetesebb legyen beágyaztam a gyümölcsébe, sőt
megfűszereztem még egy kis kurkumával és vaníliával is, hogy az érlelés
folyamán az ízek kitudjanak benne teljesedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése