408.
2013/0817
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Fűszeres Arabitka Körte
üvegben érlelve
Érdekes módon a gyümölcs és szőlőtelepítéseknek
volt egy igazán nagy hulláma, amikor úgy tűnt, hogy Magyarország valóságos
gyümölcsöskertje lesz Európának. Sajnos mindez csak illúziónak tűnt, mert a
nagy lendülettel elültetett gyümölcsök és szőlők, ahogy termőre fordultak,
újabbak már nem követték ezeket. Valószínűleg mindenki megértette, hogy nem
olyan egyszerű a mai világban gyümölcsöst fenntartani, vagy éppen szőlőt
művelni. Persze a begyűrűző válságnak is jutott szerep ebben, de én inkább úgy
gondolom, hogy az alapvető probléma a gyors meggazdagodás elmaradása volt, ami el
is vette a kedvet a folytatástól, mert a hétköznapok kemény munkája
megnehezítette a cél elérését. Ma azok a kevesek, akik gyümölcsfát, vagy szőlőt
ültetnek, telepítenek, inkább keresik a régi fajtákat, amelyek inkább
különlegességek, mint a meggazdagodás forrásai. A körte a
rózsavirágúak közé tartozó növénynemzetség; számos ehető gyümölcsű fafaj
tartozik ide. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. „Körte” alatt a
fán kívül a nemes körte gyümölcsét szoktuk érteni. A körte az Óvilág partvidéki
és enyhe éghajlatú területein honos, Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig
bezárólag. Közepes méretű fák, 10-17 méter magasra nőnek, gyakran keskeny,
magas koronával, némely faja, pedig cserje méretű. Újra sztár lett az Arabitka
körte, ami ezelőtt szinte senkinek nem kellett. Az Arabitka magyar eredetű fajtakör, amely
Magyarországon, a Duna-Tisza közén az egyik legelterjedtebb nyári körtefajta. Korán érő körtéink közül a legjelentősebb, június
végén – június elején érik. Mivel igénytelen, könnyen termeszthető, nagyon sok
házi kertben megtalálhatjuk. Egyaránt jól tűri az alföldi meleget és
szárazságot, valamint a homokos, agyagos talajt. Virágainak csaknem a fele
megtermékenyítés nélkül indul fejlődésnek. Kicsi, csoportokban fejlődő,
többnyire csak 3-4 cm átmérőjű gyümölcse kerekded alakú, csészemélyedése alig
van. Viszonylag kis gyümölcsű, 30 g tömegű, megnyúlt, tojásdad alakú. Június végén – amikor sárgulni kezd – már szedik,
később gyorsan megpuhul. Fajtának rövid a fogyasztási ideje, hamar lepuhulnak,
könnyen szotyósodnak a túlérett gyümölcs lekvárszerű, barna húsállománya.
Különlegességük a nagyon korai érés, gyakran a késői cseresznyékkel együtt
kerülhetnek az asztalra. A túlérett gyümölcsökből kiváló pálinka főzhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése