407.
2013/0816
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Cacanska Rana Szilva
szilvafával érlelve
Számomra mindig óriási gondot és problémát okozott
minden évben a szilvacefre készítése. Elsősorban azért, mert azok többsége
ősszel éppen a szőlő szüret idején érik, amikor igazán nincs szinte egy percnyi
szabadidőm sem. Minden bizonnyal másoknak is okozhatott ez gondot már régebben
is, mert létrehoztak egy olyan fajta szilvát, amely korán érik be a nyár
közepén. 1961-ben Cacakban (Szerbia) a 'Wangenheims Frühzwetsche' és a
'Besztercei' ('Pozegaca') keresztezésével állították elő. Közép-kelet Európában
terjedő fajta. Az EU-ban összesen 1,2–1,4 millió tonna szilva terem egy évben
Kontinensünkön Szerbia számít a legnagyobb szilvatermelőnek (600 ezer tonna),
ennek azonban nagy részét nemzeti italuk, a slivovica készítésére használják
fel. Magyarországon a szilva termése az 1990-es évek 150 ezer tonnájáról erősen
lecsökkent, az utóbbi években alig haladta meg az 50 ezer tonnát. Míg ezzel
szemben a németek 30–40 ezer tonnát termelnek. Az egyik legkorábban érő
szilvafajta hazánkban. Július közepén-második felében érő friss fogyasztásra
alkalmas fajta. Átlagosan 40-45 g tömegű, 40 mm átmérőjű, megnyúlt, lila színű,
hamvas gyümölcsöket nevel. Húsa szilárd, sárgászöld, lédús, közepes ízű, édes-savas,
aránylag gyorsan puhul. Gyümölcshullásra hajlamos. Színeződése és érése gyors
ütemű. A mag körül kissé
mézgásodhat. A szállítást jól tűri. Magja nagy, a gyümölcs tömegének 5,3 %-át
teszi ki. Középerős-erős növekedésű, kezdetben feltörő koronája termőkorban
piramis alakú, közepesen sűrű. Önmeddő, de jól termékenyíti a Cacanska lepotica
és a Sermina és a Silvia is. Középkorai termőre fordulást követően igen bőven
és rendszeresen terem. Az érés kezdetétől hullásra hajlamos. Ellenállósága a
téli lehűlésekkel szemben közepesnek mondható. A sarka vírusfertőzésre nem
fogékony. Idényében jelenleg a legjobb termőképességgel rendelkező, piacos
gyümölcsű, magas áron értékesíthető fajta. További terjedésére számíthatunk. Friss
fogyasztásra alkalmas, nagy termésű, zamatos szilva. Magvaváló. Ez utóbbi
tulajdonsága segíti a cefrének való feldolgozást. Kiválóan örökíti át illat és
zamat anyagait, amelyeket saját fájának chipjével érlelve remekül
felerősíthetünk, így aztán nem csak ízében, de külsejében is csodálatos
borostyánszínű pálinkát nyerünk. Az érlelési idő után kis kortyokban
fogyasztva, igen jó hangulatot teremt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése