357.
2013/0519
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Vadrózsa virágos Almás Szilva
szilvafával érlelve
A mai napon tovább folytatom az elmúlt két napban
bemutatott párlat változatának bemutatását. A harmadik rész, amelyet külön
kezelten a desztillálás után az Ágyas kategóriába került, de egyben az
ágyazásának köszönhetően átkerült egy másik kategóriába is, amely ezen esetben
a vegyes alkategória, mivel az ágyazás nem gyümölcs ebben az esetben, hanem
ennél egy sokkal különlegesebb természetes anyag még pedig a vadrózsa virága,
amely gyönyörű rózsaszín virágaival éppen ezekben a napokban öntötte el a
domboldalainkat. Illata, amely belengi a hajnal párásságát mindenki számára
ismert, aki hajnaltájt öt óra magasságában már a határban jár-kel. Bizony nem
könnyű dolog heteken át, sőt hónapokon át minden nap hajnalban kelni, de akinek
ez jutott osztályrészül, sok olyan látványban is részesül, amely bőven
kárpótolja a kevés alvásért. A május egyébként is a legszebb hónapunk, szinte
minden virágzik, és már a termések is jól megmutatkoznak a vadonban, és a
termesztett gyümölcsösökben is. A vadrózsa nem korán virágzik, ennek
köszönhetően többnyire minden évben szép termést is képes hozni, azokkal a
vadgyümölcsökkel szemben, amelyek korábban virágzanak, és bizony gyakran
elfagynak a fagyosszentek időszakában. Az idei év jómnak ígérkezik gyümölcs
termés szempontjából, mert már csak az utolsó fagyosszent az Orbán van vissza.
A népi gyógyászatban a csipkebokor virágszirmát különlegességként tartották
számon. Növelte a szervezet ellenálló képességét. A sziromból szörp és dzsem
készült. Visszafogott, egyedi ízvilága, minden képzeletet képes felülmúlni.
Szedését a délelőtti órákban a harmat elmúltával ajánljuk, főleg olyan
helyeken, ahol nem érintkezhet vegyszerrel, illetve autóutaktól távol esik.
Lehetőleg vigyünk magunkkal aromazáróval ellátott zacskót, és abba gyűjtsük
bele a virágokat. Természetesen e virágnak használata nem idegen a falusi
emberektől, hiszen a mézzel ízesített vadrózsavirág szörp közismert. Az
illóolajának a vízben oldódó anyagaiból készül a rózsavíz. Hígítás nélkül
szemborogatásra kiváló.
Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban. E ötleteken felbuzdulva határoztam el, hogy én is kipróbálom ágyként ebben a pálinkában, amely remélhetően nagy érdeklődést fog kiváltani.
Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban. E ötleteken felbuzdulva határoztam el, hogy én is kipróbálom ágyként ebben a pálinkában, amely remélhetően nagy érdeklődést fog kiváltani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése