349.
2013/0406
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Vaníliás Fenyőmagos Bor
üvegben érlelve
A különleges ágyas párlatok elkészítésével és
bemutatásával szeretném folytatni az Aquavinicum Párlat Rendszer tagjainak
figyelem felkeltését. Ezúttal nem gyógynövényt, nem illatos fűszert alkalmaztam
ágyazásként, hanem a fenyőmagot. Lehet, hogy most sokan kicsit elképedve néznek
rám, illetve a monitorra, mert nem nagyon hallottak erről az egyébként
természetes, nagyon egészséges, és az ősember óta kedvelt csemegéről. Bár a fenyőmagot már az ókorban is ismerték és
kedvelték, mégis, mintha szinte csak az utóbbi években – a „divatossá” vált
olasz pesto** apropójából - fedeztük volna fel ismét. Az apró magok manapság
már megtalálhatók a karácsonykor készülő különböző sütemények receptjeiben,
illetve a kisült mézeskalácson is jól mutatnak a dió, a mogyoró és a mandula és
a – természetesen elmaradhatatlan – hófehér cukormáz mellett, Sőt: a natúr sült
lazacra hintve luxus ínyencségé lép elő. Az apró, fogyasztásra alkalmas
magvakat mintegy 20 fajta fenyő tobozából gyűjtik be, melyek fajtánként különböző
nagyságúak és alakúak lehetnek. A fenyőfák tobozait télen szedik össze, hogy
aztán kiszárítva őket, a szétnyíló pikkelylevelek közül kihulló magvakat
egyenként összegyűjtsék. Azokat a magvakat pedig, amelyeket ilyen módon nem
sikerül kipiszkálni a tobozokból, meleg kemencébe helyezve „pattogtatják ki”. A
körülményes előállításnak köszönhetően a fenyőmag természetesen a drágább
magvak közé tartozik, ám szerencsére ízesítéshez viszonylag kevés is elegendő
belőle. Az itthon kapható változatok közül a legtöbb, hosszúkás, úgynevezett
mediterrán fajta: Olaszországból, Spanyolországból, illetve Franciaországból
származik, de a piacokon, illetve a bioboltokban is beszerezhetjük az
elefántcsont-színű, jellegzetes, kissé olajos utóízű, selymes tapintású magvakat.
A fenyőmag élettani hatásait tekintve jelentős energiatartalommal bíró, igen
értékes tápanyagunk. Fogyasztásával a benne található E-vitamin, illetve a
többszörösen telítetlen zsírsavak jelentősen hozzájárulnak a
koleszterinszintünk csökkentéséhez, mellyel természetesen a szív- és
érrendszeri betegségek kockázata is lényegesen kisebbé válik. Magas magnézium-
és káliumtartalma szintén a szívünket védi, alacsony nátriumtartalma miatt
pedig bátran javasolható fogyasztása kismamák számára is. Pálinkában ágyazva
pedig a kispapáknak ajánljuk inkább.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése