350.
2013/0407
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Fodormentás Bor
üvegben érlelve
Lassan április közepe és vége felé a
pálinkafőzési szezon a vége felé közeledik. A fák zöldellnek, a gyümölcsfák
virágokat hoznak, az új élet kibontakozóban van. Amit most láttunk az jót ígér
erre az évre pálinkafőzési szempontokat figyelembe véve. A pincék mélyéről
előkerülnek ilyenkor az elhasználódott, megöregedett borok, amelyek alapanyagot
szolgáltatnak egy-egy különleges ital elkészítéséhez. Pár napja már az ágyas
különleges párlatokkal foglalkoztam, és így teszek még ma is. A borpárlat,
amelyet beágyaztam ezúttal sem gyümölcs került bele, hanem ezúttal is egy különleges
gyógy és fűszernövény. Nem hiszem, hogy túloznák, amikor kijelentem, hogy az
egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövény a fodormenta. Sajnos azonban azt
kell mondanom, hogy nem nálunk Magyarországon, ahol kicsit talán ok nélkül
mellőzött ez a növény. Az a növény, amelynek egyébként származását nem
ismerjük, ennek ellenére az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának
tartották. A menta a görög mitológiában is felbukkan. Úgy tartják, az
alvilág ura, Hádész szerelmes lett egy nimfába, Minthébe, mire a felesége,
Perszephoné féltékenységében és éktelen haragjában növénnyé változtatta a
nimfát, akit még Hádész sem tudott megmenteni. Latinul Mentha spicata. Rokonai megegyeznek a borsosmentáéval (Mentha
piperita) amiről régebben már írtam. Zöldmentának is hívják a fodormentát,
belőle keresztezték ki a borsmentát is. Aromája kellemes, nem túl erős, a
legkevésbé csípős mentafajta. Leveleit (még virágzás előtt) használják a
gyógyászatban. Frissítő, élénkítő hatású, teáját lázas meghűlésekre és
emésztési problémákra isszák. Serkenti a vérkeringést, görcsoldó. A
konyhaművészetben igen gyakran használják, likőrök, cukorkák, italok
ízesítőjeként. Évelő növény, föld alatti kacsokkal. Kedveli a nedves, árnyékos
helyeket. A tűző napot is elviseli, de nem kedveli. Tőosztással, magról, és
dugványozással szaporítható. Könnyen szaporodik, gyorsan elnyomja a szomszédos
növényeket, ezért érdemes külön cserépben nevelni. Levelei szárítással, vagy
fagyasztással is tartósíthatók. Egykor tej tartósítására használták,
ugyanis megakadályozza az alvadást. Fogyasztását a leggyakrabban desszertekhez,
csokoládékhoz, valamint kiváló fűszere a halnak, húsoknak, leginkább a
báránysültekhez, friss salátákhoz, gyümölcsökhöz, de mártásoknak is kiváló
kísérője lehet, főként esti étkezéseket követően.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése