240.
2012/1114
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Stanley szilva
üvegben érlelve
Ma újból két kategóriát is odább ugrok, amikor az
aktuális párlatomat kívánom bemutatni. Annak ellenére, hogy a köztudatban az
van elterjedve, hogy idén kevesebb gyümölcs termet, ugyan ezt nem lehet
érzékelni a cefrének szánt gyümölcsök területén. Ezt annak köszönhetjük, hogy a
pálinka és a pálinkakészítés egyre divatosabbá kezd válni. Az pedig már
egyértelművé vált, hogy nem a selejt gyümölcsökből készítenek már párlatot,
sokkal inkább az étkezésre szánt első osztályúból. Az persze szinte
természetes, hogy ilyenkor november-december környékén már leginkább a késő
érésű gyümölcsök, mint az alma, körte, illetve szilva kerülnek lepárlásra. A szilva tipikusan magyar gyümölcs, úton-útfélen
találkozhatunk vele, így kirándulás, természetjárás alkalmával is szakíthatunk
pár szemet. Felhasználási köre igen széles, hagyományosan készül belőle lekvár,
sütemény, aszalt gyümölcs és persze az elmaradhatatlan pálinka. Sajnos azonban
manapság nem tartozik a legdivatosabb gyümölcsök közé, pedig megérdemelné a
figyelmet. Számtalan fajta van termesztésben, a legelterjedtebb a Stanley
szilva, mely a magyar állomány körülbelül egyharmadát teszi ki, a
leghagyományosabb honi fajta viszont a híres Besztercei szilva, ami
megismerhető a feltűnően hamvas, kék, klasszikus szilva-kinézetéről, és egyedi,
muskotályos ízéről. A szilvának régebben nagyobb szerepe volt a mindennapi
étkezésben, manapság könnyű hozzáférhetősége, régi jelenléte miatt egyfajta
pórias gyümölcsnek számít, és nehezen tartja a versenyt az importból származó,
különleges gyümölcsökkel, pedig élettani hatásai kedvezőek, és nem kevésbé
ízletes, mint a mangó, a licsi, vagy a füge. A mára egzotikus és drága
csemegének számító aszalt szilva évtizedekkel ezelőtt elterjedt, olcsó házi
édesség volt, érdemes próbát tenni elkészítésével, főleg, mert különleges
ízvilága mellett kiváló természetes hashajtó. Öntermékeny, enyhén nyakas,
megnyúlt tojás alakú, nagy gyümölcsű, sötétkék, magvaváló, korán termőre
fordul. Húsa kemény, éretten magvaváló, esős időben repedésre hajlamos. Nagyon
bőtermő, augusztus végétől szedhető. A fagyokat jól átvészelte, így elég sok
termet belőle. Muskotályos illata, pedig talán még fokozottabban érvényesült
ebben az évben. A helyes párlat elválasztás okán kiváló natúr pálinka
keletkezett belőle, amelyet szívesen ajánlok, mind étkezés előtt, mind utánra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése