238.
2012/1112
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Kékfrankos szőlő
üvegben érlelve
Néhány napos kihagyás után, amelyet az ünnepléssel töltöttünk ismét neki
álltam dolgozni. A gyümölcsök kategóriájától kicsit elevezve ezúttal a bátai
hagyományok kincsestárházához a szőlőtörkölyök világához tértem vissza. Aki nem
képes félretenni előítéleteit, és a múlt rossz emlékeiből indul ki, az bizony
kirekeszti magát egy olyan élményből, amelyben csak azoknak lehet része, akik
belevetik magukat ebbe a rejtelmes világba. Mert valljuk be őszintén, hogy a
szőlőtörkölyök világa ilyen rejtelmes világ. Ahány szőlőfajta létezik, legyen
az, fehér, vagy vörös, annyi különböző íz, zamat tárható fel, akár csak a borok
esetében. Az sem mindegy, hogy az adott törkölyből fehér, rozé, vagy vörös bor
készült, mert az elkészítés módja, a szüret időpontja egészen más illatokat,
zamatokat csal ki nem csak a szőlő levéből, hanem a szőlőhéjából is. A régi gyakorlattól eltérően ügyeltünk arra, hogy csak egy
fajtához tartozó legnemesebb szőlő kerüljön a pálinkába, így illatában és
ízharmóniájában érvényesül az adott szőlőfajta jellegzetessége. A párlatok hűen
idézik a táj szőlő- és borfajtáinak jellegzetességeit. A mai
törkölypálinkánk alapanyaga a kékfrankos szőlő, amelyből héjon áztatásos
módszerrel igazi mély vörösbor készült. A préselés enyhén történt meg, így elég
sok bor maradt a héjon. A kékfrankos szőlőt idén elég sok stressz érte a
hegyközségünk területén, mert bizony a fagyra érzékenyfajta erősen megsínylette
a tavaszt. Ennek köszönhetően nem volt szükség terméskorlátozásra, mert ezt a
természet elvégezte maga. A megmaradt fürtök a magas napsütéses órák számában
remekül fejlődtek ki, igaz a zöldmunkával csínján kellett bánni, nehogy a meleg
elvigye a fürtökből a nedvességet. A 21-es mustfok megalapozta a törköly
minőségét is. Igen hosszan erjedt a cefre, de talán még így is maradt benne
némi szabadcukor. A desztilláláskor igen sok alszesz folyt le, amely
finomításkor is hozta kiváló formáját. 84%-os alkoholtartalomról indítottam a
finomítást, és a végén az átlag 75%-os alkoholtartalmat mutatott. A lefolyt
párlat mind illat, mind aromaanyagokban rendkívül gazdag, fajtajelleges
karaktert mutatott. Az étkezés végén, értő módon kínált
és mértékkel fogyasztott nemes pálinka nem csak finom, de élettanilag is előnyös.
Illatában megtalálhatók a borra emlékeztető jegyek, emellett gyümölcsösség és
lágy fatónus jellemzi. Szájba véve finom, elegáns jegyeket érzünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése