181.
2012/0413
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Zweigelt - Kékfrankos cuvée
aszalt szőlővel üvegben érlelve
Ahogyan eddig is mindig, most is van ennek a pálinkának harmadik család tagja, vagy hívhatjuk kistestvérnek is. Csak ízelítőképpen jegyzem meg, hogy ez a párosítás, vagy borász nyelven házasítás nem új keletű, és nem is az n találmányom. E párlatnak a jelentőségét szeretném ezzel kiemelni, hiszen a Fenkart nevű cég e házasításnak a borát a krémes trüffel töltetű étcsokoládéba vörösborral töltve hozza forgalomba, úgy, hogy 60%-os kakaótartalom, gyümölcsíz, decens vörösbor íz található meg benne. Ezért is bátorkodtam ezt a törkölypálinkát házasítani aszalt szőlővel, mert biztos vagyok benne, hogy a benne található, ízek, karakterek gyorsan egymásra találnak. Az a gyümölcs, vagy törkölypálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ez esetben csak vegyes gyümölcs ágyas pálinkának nevezhető. Ezen esetben az aszalt szőlőfajta azonosnak fogadható el, hiszen törköly gyümölcs nincsen. Sokszor elmondtam már, de fontos ismételni, hogy 1 liter pálinkához legalább 0,1 kg érett, vagy legalább 0,05 kg aszalt, jó minőségű gyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az EU-rendelet szerint a gyümölcspárlat nem ízesíthető. Ennek értelmében az ágyas pálinka ízesített, likőrnek minősül, vagyis párlatnak, de hosszú szakmai vita után mégis elismerték pálinkának. Ugyanis a gyümölcságyon való érlelés során a párlat kioldja a gyümölcs nem illékony komponenseit, így gazdagítva a párlat aromáit és mivel ezek nem ízesítőanyagok, hanem a gyümölcs összetevői az ágyas pálinka méltán viselheti a pálinka nevet. Az ágyas pálinkák készülhetnek kerti- és vad gyümölcsökből egyaránt. Palackozásuk, gasztronómiai megjelenésük történhet szűrt formában vagy gyümölccsel együtt, de ne feledjük, hogy a megterített asztalon lévő pálinkásüvegben lévő gyümölcsök fantasztikusan mutatnak és már önmagukban is étvágygerjesztő hatásúak, de fogyasztásuk nem mindig nyújt élményt. Ez azonban színanyagban gazdag, csersavban dús, harmonikusan félédes párlat a gasztronómiában bizonyított már vadhúsok mellett, vagy pörköltek után kiváló élményt nyújt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése