184.
2012/0416
2012/0416
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Zweigelt - Kékfrankos cuvée törköly és seprő
üvegben érlelve
Már a legelején is megemlítettem, hogy ezt a
típusú cuvée-t minden oldalról alaposan ki fogom boncolni és kísérletezni. És
nem állítom, hogy ez a most következő hármas sorozat a végét fogja jelenteni
ennek a szériának. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a bemutatással remekül tudom
érzékeltetni minden pálinkával kísérletezni szerető pálinka barát számára, hogy
a lehetőségeink valóban milyen széles skálán mozognak, és valóban bátran kell
szabadjára engednünk a fantáziánkat, ha valami érdekeset és újat szeretnénk
kipróbálni. A most beharangozót hármas sorozat első eleme a natúr kategóriában
szerepel, hiszen ez az alappárlata ezeknek. Az alapanyag ezúttal is ugyan az a
két fajta szőlő a zweigelt és a kékfrankos. Ennek a cefrének a 75%-át a
cuvéenek a törkölye tette ki, de 25%-ban társítottam hozzá borseprőt. Ennek
okán aztán nem nevezhetjük törkölypálinkának, de nem nevezhetjük seprőpárlatnak
sem, és ezért a gyümölcs alkategóriába soroltam be, hiszen a szőlőnek, mint
gyümölcsnek nagy része megtalálható benne. A régi öregek nagy kedvvel és
előszeretettel készítették el így cefréjüket, hogy az alaposan lezárt,
oxigéntől megvédett törkölyt, később, amikor a borok fejtése megkezdődött és
összegyűlt a visszamaradt seprő akkor azt nemes egyszerűséggel ráöntözték erre
a törkölyre, így növelve annak alkohol kihozatalát. Ennek hatására aztán már
más ízű és karakterű párlatot is kapunk, mint az előzőek. Régen az ilyen cefrék
mennyiségi átvétele, bor és borseprő esetében az alkoholtartalom alapján történt.
A meghatározást Malligand készülékkel végezzük. Bor esetében közvetlenül,
seprőesetében csak szűrés után lehet a vizsgálatot elvégezni. A híg borseprő
szűrése könnyű, a sűrű borseprőé már nehézkes, a seprőtésztából pedig az
alkoholtartalmat jelentő bort csak préseléssel vagy vízzel való mosással lehet
eltávolítani: Az édes törköly alkoholtartalmát a benne maradt cukor tartalom
erjesztésével kapjuk meg. Ezért az átvételkor próbaerjesztést célszerű végezni.
Ehhez a cukortartalmat alaposan kimossuk az átlagmintából, s a gyümölcsök próba
erjesztéséhez leírt módszer szerint végezzük el a vizsgálatot. Ilyen esetekben,
ha nem jól ítéljük meg a mennyiséget később nem férünk bele az alkohol
kihozatali arányszámba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése