128.
2012/0208
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Merlot
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra kerülő Aquavinicum Párlat Rendszer legújabb párlata a Natúr Pálinkák, Törköly Párlatának csoportjába tartózik. Ilyenkor év elején már igen kevés gyümölcs cefre lelhető fel, így leggyakrabban a törköly, a bor, a borseprő párlatokkal találkozhatunk. Ez a fajta törköly a Merlot szőlő törkölye, amelyet a bátai határban igen nagy területen művelnek, és minden valamire való gazda borkínálatában fellelhető ez a fajta bor. Jómagam is nagy területen dolgozom ebben a fajta szőlőben a metszéstől a szüretelésig. Kicsit szeretném be is mutatni ezt a fajtát. A "nagy" kékszőlő fajták egyike. Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere bogyóinak sötét színe lehet. Késői érésű, nagy zöldmunka igényű, fagyérzékeny, közepes hozamú fajta. Mélyrétegű talajt (talaj és fekvés iránt igényes), sok napfényt kedvelő szőlőfajta. Hibája a fagyérzékenység, ezért sík vidéken termesztése nem ajánlott. Bora, általában mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű. Jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó minőségi bor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad. Előszeretettel használják házasításhoz, mert lekerekíti a cabernet fajták erős csersavaktól domináló ízét. Kissebb sav- és tannintartalmú, mint a cabernet sauvignon. Illatában és ízében gyakran a cseresznye, az eperaroma, málna és piros rózsa érezhető. Hordós érlelést meghálálja vaníliához, túlérett kékszilvára hasonlító gazdag íz-és zamatanyaggal, simogatóvá váló bársonyos csersavtartalommal. Illata éretlenül fűre is emlékeztethet. Illik marhahúshoz, borjúhoz, vadhoz, bárányhoz és könnyebb, fiatalabb változatában tengeri halhoz. Mindezek a tulajdonságok jól átérezhetőek a törkölypárlatában is. Karakteres, de az érlelés során gyorsan kisimuló zamatai, hosszan csengnek le a torkunkba a kóstolás során.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése