Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 11., szombat

Faeper Natúr Erdei Gyümölcs Pálinka 2010.


5.

2010/0716

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Faeper Pálinka
üvegben érlelve



Nagyon régóta, mondhatni a kezdetek óta szívem csücske ez az erdei gyümölcs. Talán azért is, mert fogyasztani is szeretem, no és azért is, mert a munkám során is sokat találkozom velük. Sajnos ma már nincs belőlük annyi fa, amennyinek lenni-e kellene, hiszen egykor dísze volt az országutaknak, dísze volt az országnak, eledele az egyszerű embereknek. Minden valamire való parasztház udvarán is megtalálható volt belőle egy-két darab. Az udvaron kapirgáló szárnyasoknak, sőt még a sertéseknek is igazi csemegének számított. A belőle készült pálinka pedig egyenesen a vidéket jelenti, a vidék ízét, zamatát hordozza magában. A kollektivizálás a dűlő utak megszüntetésével kiirtotta ezeket a fákat, a parasztházak udvaráról pedig a rendszerváltás modernizációja száműzte, mert a nyugati renddel és tisztasággal nem fért össze ennek hulló gyümölcse. Ma már tyúkok sem kaparásznak a falusi udvarokon, sem sertések nem röfögnek az akolokban. Minden, ami régi, minden, ami Magyar, minden, ami olcsó és természetes, azt felváltotta hazánkban is a műkaja, és a fogyasztói társadalom értéke. Ennek egy szegmensére szeretném ezzel a párlattal felhívni az emberek figyelmét, hogy nem mindent kell nyugatról, sem keletről átvenni. A magyar identitását vesztette, gyökereit tépázzák, ahogy az eperfák gyökereit vágták el. Ma azonban az ország és a lakóinak többsége csőd közelében tengődik. Vissza kell térnünk eredeti életünkhöz, hagyományainkhoz, gyümölcseinkhez, hogy ne a bevásárló központokat gazdagítsuk. Nálam a gyümölcsösöm egyik oldalán négy-öt eperfa is áll, kemény fája még szöggel is nehezen üthető át. Gyümölcse most már évek óta a legjobb pálinkám alapanyagául szolgál. Nyersen fogyasztható, bár a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, a fehér eperfa termése pálinka cefre mellett, aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas. A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kalcium-, foszfor-, kálium-tartalma említésre méltó. Ez a mi pálinkánk, ez a mi életünk része!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése