Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. augusztus 11., szerda

Augusztus 11. szerda



Ringlószilva Pálinka


Természetesen hosszú szünet nincsen a cefre készítésben ezen a nyáron, mert alighogy végeztem az őszibarackkal máris neki fogok a következő gyümölcscefre készítésének, amelynek központi alapanyaga a Ringlószilva lesz. Nekünk két fa áll ehhez rendelkezésre, valamint sógoromnak is van két jókora ringlószilva fája, amelyeknek a gyümölcse csak arra vár, hogy megérjen és a cefrés hordóba kerüljön. Tegnap még ugyan nem ezekről a fákról szedtem össze az érett gyümölcsöket, hanem a Blue Frey szilvafáról, valamint körte került hozzá még ízesítés kedvéért. Így ma a 120 literes hordóba 38 kg Blue Frey szilva, 22 kg Ringlószilva és 15 kg körte került, amelyek forrása rögtön be is indult. Várhatóan a holnapi napon hozzá is fogom tudni szedni azt a mennyiséget, amely a hordó készre szedéséhez szükséges. A folyamat itt is ugyanaz, mint a többi erdei szilva esetében, a mosás után kimagozásra kerül a gyümölcs és közben mivel érett anyagról van szó, lehetőleg kézzel alaposan össze is nyomom, hogy minél könnyebben részt vehessen a forrásban és a cukor szeszé tudjon alakulni. A körte esetében ez már nem megy ilyen könnyen annak ellenére, hogy itt is érett gyümölcsről van szó. Ezért ennek az esetében én a késsel való vékonyra szeletelést szoktam alkalmazni. Amikor aztán már a hordóban van az anyag forró vizet öntők rá és alaposan össze is dolgozom, hogy az erjedés minél jobban beinduljon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése