Redhaven Őszibarack Pálinka
Régi álmom látszik megvalósulni azzal, hogy sikerült őszibarackot szereznem olyan mennyiségben, hogy abból pálinkát tudjak főzni. Természetesen az egyben vásárolt mennyiség feldolgozása cefrének komoly időráfordítást is kívánt. A kimagozott gyümölcsöt az erjesztő hordókban helyeztem el a felesége segítségével. A forrás megindításához érett Blue Frey kék szilvát és viaszszilvát használtam, amelyeknek lényegesen magasabb a cukortartalma, így várhatóan jótékony hatással lesz az erjedésre. Arra természetesen vigyáztam, hogy a mennyiségek ne legyenek magasak benne, hogy az eredeti őszibarack íz megőrizhető lehessen.
Redhaven Őszibarack - 330 kg
Blue Frey Szilva - 35 kg
Viaszszilva - 30 kg
Nyári körte - 3 kg
Cseresznyeszilva - 2 kg
--------------------------------------------------
Összesen: 400 kg
Minden hordóban szám szerint hatban el is indult az erjedés megfelelő ütemben és mértékben. Két nap alatt sikerült is a teljes mennyiséget hordókban elhelyezni. A zajos erjedés időszakában naponta háromszor került a cefre megtörésre. Ez a folyamat három napig tartott, majd minden edény légmentesen lezárásra került, hogy a finom forrás folyamán már ne veszítsek semmit a gyümölcsök aromájából, illatanyagából és az egyébként is rendkívül könnyen illó alkoholtartalomból. A tapasztalatok szerint az őszibarack cefrével nem szabad sokat várakozni, mert a hosszúra nyúló tárolás folyamán képes teljesen vízzé válni, elveszteni minden alkoholtartalmát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése