Redhaven Őszibarack Pálinka
Származás és elterjedés. S. Johnston a Halehaven és Kalhaven keresztezésével South Havenben (Michigan, USA) állította elő, 1940-től kezdődően a világ valamennyi őszibarack-termesztő országában elterjedt.
Az őszibarack napos, meleg fekvésben, tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban.
Minden évben rendszeres metszést igényel. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével.
Megkülönböztetünk magvaváló és magva tartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.
Gyümölcs és áruérték. Közepes vagy nagyméretű,
Alapszíne sárga, a felület 60-70%-án csíkozott, bemosott, sötétvörös fedőszín alakul ki.
Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló. Az áruvá készítést jól tűri. Magja közepes, kissé megnyúlt.
Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője.
Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása üdítő.
A lédússágának és a kedvező cukor - sav arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.
Az őszibarack fajtákat gyümölcstulajdonságaik alapján három csoportba sorolják: 1. hagyományos friss fogyasztású molyhos, 2. ipari rugalmas húsú, 3. nektarin fedőszőr nélküli.
Mindhárom csoportban találhatók sárga és fehérhúsú, maghoz kötött és magvaváló fajták.
Ezek a gyümölcstípusok évezredek óta ismertek, de arányuk a termesztésben állandóan változik.
Termőképesség. Rendszeres és bő terméshozás, jó alkalmazkodóképesség jellemzi.
A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Érési idejében ma is a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta.
A legjobb őszibarack-pálinkák
Az őszibarack-pálinka a ritkaságok közé tartozik. A főzőmesterek az utóbbi időben a legelfeledettebb fajtákat is felkutatták, csak hogy valami különlegességgel rukkolhassanak elő.
Pálinkában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack esetében kijelenthetjük, szelíd testvérénél intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilággal rendelkezik. Ezért kívánkoztak a sor elejére.
Tesztünk ezúttal sem verseny rangsor, csupán tetszési index, hiszen nem vagyunk szakértők, csak lelkes amatőrök, akik egyre mélyebbre merészkednek a pálinka világába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése