552.
2014/0410
AQUAVINICUM
ÁGYAS
TÖRKÖLY
Zalagyöngye szőlő
üvegben érlelve
Egy kiváló este, egy átmulatott éjszaka után,
amelyet a Polányi polgármester, és a mernyei plébános társaságában töltöttünk
el, amelynek végén a polgármester úr ragaszkodott hozzá, hogy a vendégei
legyünk, és itt töltsük a hajnalt is a szálloda vendégeként. Nem állítom, hogy
kipihenve indultunk reggel haza felé feleségemmel, hiszen a virágvasárnapi
szentmisén már nekem is fontos szerepem volt. Délutánra aztán már
regenerálódtam egy kicsit, legalábbis annyira, hogy édesapám pincészetünk
tagjának a születésnapi ünnepségén vegyünk részt. Kaja ismét volt bőven, de
természetesen minden alkoholos ital fogyasztásától tartózkodtam ezúttal. Így
aztán elég hamar haza is tértünk, ahol el is készítettem aktuális napi italomat
a zalagyöngye szőlő törköly ágyas változatát, hogy így immár a család teljes
legyen a harmadik tagjával is. Magáról a szőlőről is néhány gondolat még, hogy
felismerjük, ha találkozunk vele. Közepes méretű, alig tagolt (3-5 karéjú), gyakran ép. Vállöble zárt,
oldalöblei, ha vannak sekélyek. A levéllemez aszimmetrikus, a középső főér nem
felezi a levéllemezt. Erős szövetű, haragoszöld, néha szürkés-zöld színű,
felülete enyhén hólyagos. Fonáka serteszőrös. A levél széle ritkán bemetszett,
fűrészes-csipkés fogazású. A levélerek, a levélnyél és a hajtás szártagja
vöröses-zöld. A kacs pirosas árnyalatú. Nagy, vállas vagy ágas, (fürt átlagtömege
a 200 g-ot is meghaladhatja), laza, hosszú fürtnyelű, emiatt könnyen
szüretelhető. Közepesek, olykor nagyok, megnyúlt gömbölyűek, oválisak,
sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásodóak, ropogósak, kissé lészegények,
vékony, nem rágós héjúak. Rövid tenyészidejű, korán érő, augusztusban már
fogyasztható fajta. Növekedési erélye közepes, nem nevel sűrű lombot.
Kifejezetten bőtermő fajta, hektáronkénti termésmennyisége gyakran meghaladja a
15 tonnát. Jelentős a másodtermés képzése, ami előnyös tulajdonsága, mert
októberre a másodfürtök is képesek beérni. A termés cukortartalma kedvező, még
nagyon nagy termésmennyiség esetén is eléri a 17 magyar mustfokot, de
mérsékeltebb termés mellett e feletti is lehet. A must savtartalma kissé
alacsony, 7-8 g/l körüli. A harmonikus ízek-zamatok eléréséhez fontos a szüreti
időpont helyes megválasztása. A termés íze-zamata kellemes, kissé a muskotályos
ízhez hasonló. Az ágyazással éppen ezt a hatást szeretnénk felfokozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése