553.
2014/0411
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Magyar frankos szőlő
üvegben érlelve
A mai napon bemutatni kívánt italomat még mindig a
törköly félék családjából veszem, csak ezúttal nem a fehér borszőlők közül
készítettem el, hanem a vörös borszőlők közül vettem. Több különlegesség is
kapcsolódik ehhez a fajtához, illetve ennek az italunknak az elkészítéséhez.
Felhagyva eddigi szokásainkkal is ebből a fajta törkölypálinkából nem
készítettem családot, hanem csupán egyedül a natúr változatot hagytam meg. A jó
rendszer lényege, hogy jól tudja kezelni a kivételeket is, amelyek erősítik a
szabályt. E törkölynek a szőlője Baranya megyéből való, de Duna fölötti
magaslaton termett észak-déli tájolással. Korlátozott termeléssel, tőkénként 4
kg-mal, gondosan válogatva, hogy melyik fürt maradjon meg az érési idő végéig.
Egy újdonsült, de kedves barátommal, partneremmel közösen készítettük el. Ő
megtermelte a szőlőt, én pedig feldolgoztam a számára bornak, illetve
pálinkának. Most már elárulhatom, hogy a szőlő fajtája a Magyar frankos. Sokan
nem is tudják, hogy a kékfrankos borszőlő árnyékában több rokonfajta is
megtalálható, mint például a Pannon frankos, Rubintos, illetve az általunk most
bemutatásra kerülő Magyar frankos. Ez a szőlőfajta ugyan több termőhelyen is előfordul néhány négyszögölön pl.
a Mátrai, a Szekszárdi, a Balatonboglári, a Tolnai, a Kunsági borvidéken,
területe még nem számottevő. Kozma Pál és Tusnádi József nemesítette 1953-ban,
ami nyilvánvalóvá teszi, hogy nem egy újdonsült szőlőről van szó. Ez a
fajtahibrid a Muscat Bouschet és a Kékfrankos fajták keresztezésével jött létre.
Erős növekedésű, akár a Kékfrankos, de sokkal sűrűbb lombozatú. Fürtje szintén
középnagy, vállas, tömött, a bogyói kicsik és vékonyhéjúak, ami miatt
érzékenyebb a rothadásra. A fagyot sem tűri úgy, mint az őse. Néhány nappal korábban érik és valamelyest
nagyobb mustfokkal, mint a Kékfrankos. Bora kiváló minőségű a színe igen szép, tetszetős, de cseranyagban
gazdag és kemény karakterű. És ez a tény nem könnyítette meg a tavalyi évben az
ebből való borkészítést, hiszen több mint fél éve elkészült, de savai még
mindig brutálisak. Ezzel szemben pálinkája talán éppen szép savai miatt, igen
határozottan markáns. Valódi férfias ital, amely még bogyózottan is annyira
karakteres, hogy töltött káposzta után ajánlom fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése