Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 17., csütörtök

Magyar Frankos Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



553.

2014/0411


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Magyar frankos szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A mai napon bemutatni kívánt italomat még mindig a törköly félék családjából veszem, csak ezúttal nem a fehér borszőlők közül készítettem el, hanem a vörös borszőlők közül vettem. Több különlegesség is kapcsolódik ehhez a fajtához, illetve ennek az italunknak az elkészítéséhez. Felhagyva eddigi szokásainkkal is ebből a fajta törkölypálinkából nem készítettem családot, hanem csupán egyedül a natúr változatot hagytam meg. A jó rendszer lényege, hogy jól tudja kezelni a kivételeket is, amelyek erősítik a szabályt. E törkölynek a szőlője Baranya megyéből való, de Duna fölötti magaslaton termett észak-déli tájolással. Korlátozott termeléssel, tőkénként 4 kg-mal, gondosan válogatva, hogy melyik fürt maradjon meg az érési idő végéig. Egy újdonsült, de kedves barátommal, partneremmel közösen készítettük el. Ő megtermelte a szőlőt, én pedig feldolgoztam a számára bornak, illetve pálinkának. Most már elárulhatom, hogy a szőlő fajtája a Magyar frankos. Sokan nem is tudják, hogy a kékfrankos borszőlő árnyékában több rokonfajta is megtalálható, mint például a Pannon frankos, Rubintos, illetve az általunk most bemutatásra kerülő Magyar frankos. Ez a szőlőfajta ugyan több termőhelyen is előfordul néhány négyszögölön pl. a Mátrai, a Szekszárdi, a Balatonboglári, a Tolnai, a Kunsági borvidéken, területe még nem számottevő. Kozma Pál és Tusnádi József nemesítette 1953-ban, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy nem egy újdonsült szőlőről van szó. Ez a fajtahibrid a Muscat Bouschet és a Kékfrankos fajták keresztezésével jött létre. Erős növekedésű, akár a Kékfrankos, de sokkal sűrűbb lombozatú. Fürtje szintén középnagy, vállas, tömött, a bogyói kicsik és vékonyhéjúak, ami miatt érzékenyebb a rothadásra. A fagyot sem tűri úgy, mint az őse. Néhány nappal korábban érik és valamelyest nagyobb mustfokkal, mint a Kékfrankos. Bora kiváló minőségű a színe igen szép, tetszetős, de cseranyagban gazdag és kemény karakterű. És ez a tény nem könnyítette meg a tavalyi évben az ebből való borkészítést, hiszen több mint fél éve elkészült, de savai még mindig brutálisak. Ezzel szemben pálinkája talán éppen szép savai miatt, igen határozottan markáns. Valódi férfias ital, amely még bogyózottan is annyira karakteres, hogy töltött káposzta után ajánlom fogyasztani.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése