551.
2014/0409
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Zalagyöngye szőlő
eperfával érlelve
Az aktuális versenyre leadtuk a mintákat Igalon egy
jó kis autózást követően. Próbáltunk olyan utat bejárni, amerre még nem
jártunk, így kicsit ismerkedhettünk is szűkebb hazánkkal Tolnától Somogy
megyéig. Ezen a napon szintén a nagy szél miatt nem jártam a szőlészetben,
hiszen ilyenkor oszlopnak valókat kivágni nem könnyű feladat. Marad tehát a
szeszfőzde, ahol azért még akad bőségesen munka. A tulajdonos éppen haza
Németországba igyekszik, így várhatóan egy héten át teljesen az én vállamon fog
nyugodni az egész gazdaságának a működése. De visszakanyarodva a pálinkák
világához folytatom a tegnap megkezdett törkölypálinkának a bemutatását,
amelyet ezúttal az érlelt változattal szeretném a kedves olvasóim, illetve
hallgatóim figyelmébe ajánlani. Törkölypálinka esetében többnyire inkább az
eperfa és az akácfás érlelést szoktam elő szeretettel alkalmazni, és ettől
ebben az esetben sem kanyarodtam el. A fa kiválasztásánál fontos, hogy milyen
pálinkába szeretnénk azt beletenni. A fehér törkölyök, főleg, ha azok elég
illatosak, akkor mindig óvatosan kell bánni a faérleléssel, nehogy elnyomjuk a
pálinka eredeti kiváló zamatait, aromáit. A faeper fája nemcsak színében, hanem
zamataiban is kicsit édeskés irányba tolja el a pálinka harmóniáját. Ezzel
szemben az akác inkább a vadabb, savasabb irányba tereli az aromákat az érlelés
során. A zalagyöngye esetében, így inkább a faeper mellett döntöttem, annak
karakteréhez ez illik jobban. A zalagyöngye eredeti neve az állami elismerés
előtt az Egri csillagok 24 volt. Az 1970-ben elnyert állami
elismerés után kapta meg az új nevet és indult el felfelé karrierje a hazai
ültetvényekben. A nagyszámú hazai újabb nemesítésű szőlőfajták közül az egyik
leggyorsabban terjedő szőlőfajtává vált. Megtalálható a legtöbb házi kertben,
de több tíz hektáros árutermelő ültetvényeket is létesítettek belőle. Terjedéséhez
hozzájárult kedvező fürtfelépítése, kellemes íze, zamata, amely szerint
étkezési célra kiválóan alkalmassá vált, különösen kisebb termésmennyiség
mellett. Sajnos a 80-as évek végére karrierje megtört, és helyébe új divatosabb
fajták kerültek telepítésre. Ma már kifejezetten kettős hasznosítású fajta, a
házi kertek kedvence. Pálinkája fajtajelleges, általában enyhén illatos,
sokoldalúan felhasználható emellett még pezsgőalapanyagnak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése