Pap körte
Társneve Kaludjerka, Curato, vagy Pap körte. 1760-ban
a francia Leroy nevű lelkész nemesítette ki, amelyet egy elzászi erdőben talált, ahol spontán magoncként
kelt, és azóta, világfajta lett. Hozzánk Magyarországra déli szomszédunktól,
Szerbiából érkezett. Hazai elterjedése az üzemi gyümölcsösökben 7,1% . Bereczki Máté szerint Magyarországon sokáig Kossuth
körte néven szaporították. Mára elsősorban igénytelensége és konzervipari, illetve
pálinka feldolgozása miatt maradt jelentősfajta. Érési ideje szerint késői érésű körte szeptember végétől, október
közepéig érik be. Fogyasztani, pedig egészen tavaszig lehet, remek
eltarthatóságának köszönhetően. Bőven és igen rendszeresen terem, fája, pedig
gyorsan termőre fordul. Jól termékenyülősége mellett azonban érdekes módon
virágpora igen rossz minőségű. Legjobb termékenyítői a Bosc kobak, a
Vilmoskörte, valamint a Hardepont téli vajkörte. Levele széles tojásdad,
majdnem kerek, sötétzöld színű. Pálhája elég nagy és keskeny. Vesszei görbén
nőnek, barnák. Hajtásrendszerére az a jellemző, hogy koronája jellegzetesen
erős, fiatalon feltörekvő, majd széthajló. Betegségekkel szemben igen
ellenálló, kivéve egyedül a varasodást. Másik igen előnyös tulajdonsága, hogy a
termőhely iránt igénytelen, szinte mindenütt termeszthető, a hideget jól tűri
és igen hosszú életű is lehet. Gyümölcse középnagy, 180-300 gramm súlyú,
megnyúlt körte alakú, egy harmaddal hosszabb, mint széles, egyenletesen
elkeskenyedő nyakkal. Színe világoszöld, éretten szalmasárgára színeződve. Jól
felismerhető az oldalán végig húzódó jellegzetes barna csíkról, amely a
kocsánytól a csészéig húzódó parás csík. Húsa fehér, félkemény, lédús,
kövecsesedésre hajlamos. A héjon, főként a gyümölcs alján barna paraszemölcsök
láthatók. Íze jellegtelen, gyenge illatú, édes savas ízű, mégis néha íztelen,
konyhai fogyasztásra alig alkalmas. Konzervipari fajta. Művelés-módja:
vadkörtére való, birsen korán elpusztul. Korábban alakfának is használták. Termesztése
gazdaságos, de árutulajdonságai elmaradnak a jobb fajták mögött. A gyümölcs
minősége erősen változékony. A minőségi követelmények fokozódásával ennek az
egyébként hálás fajtának mindinkább csökken a jelentősége. Tárolhatósága jó, akár 4-5 hónapig is, és szállítani
is remekül lehet. Kiváló pálinka alapanyag annak ellenére, hogy igen alacsony a
savtartalma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése