412.
2013/1023
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Mézes Kajszibarack
üvegben érlelve
Az elkövetkezendő három párlat, amelyet bemutatásra
szeretnék felajánlani azzal a különlegességgel bír, hogy az erjesztéskor a
feldolgozott gyümölcsöt nem önmagában erjesztettük, hanem méz társaságában. A
kajszibarack már önmagában is kedvelt alapanyaga a pálinkakészítőknek, de
ezúttal ezt egy kicsit megturbóztuk egy másik kedvenc élelmiszer
alapanyagunkkal, hogy a nők kedvencévé váljon. Ezúttal a kajszibarackot nem is
nagyon akarom bemutatni, ellenben a mézzel, amelyet mindannyian ismerünk, mégis
ha beszélnünk kell róla, akkor keveset tudunk. Elöljáróban mindenképpen azt le
kell szögeznünk, hogy abban a pillanatban, hogy a mézet felhasználtuk
erjesztéskor társításként már nem beszélhetünk pálinkáról, csupán párlatról.
Most pedig térjünk rá a mézre, illetve a méhekre. A
házi méhek latin nevükön Apis mellifera, a virágok nektárjából és
mézharmatjából gyűjtik a méz
alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják
át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű
lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a
szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik
sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a
mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad
alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni.
Ez a folyamat láthatóan elég bonyolult, akárcsak az a folyamat, amikor az
élesztőgombák mindezt alkohollá alakítják át. Egy-két gondolat, amit a mézről feltétlenül
tudni kell: például magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb
természetes energiaforrás. Illetve 80%-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból
áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a
legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk. Vagy az is fontos
tény, hogy rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, avagy vértisztító
hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, de ugyan így kiváló segítség
nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. A méz szinte az
összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez
szükséges, ahogy a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne. És
az együtt erjesztés során, mindez bele kerül a párlatunkba is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése