Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. október 27., vasárnap

Mézes Kajszibarack Natúr Gyümölcs Párlat 2013.



412.

2013/1023
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 Az elkövetkezendő három párlat, amelyet bemutatásra szeretnék felajánlani azzal a különlegességgel bír, hogy az erjesztéskor a feldolgozott gyümölcsöt nem önmagában erjesztettük, hanem méz társaságában. A kajszibarack már önmagában is kedvelt alapanyaga a pálinkakészítőknek, de ezúttal ezt egy kicsit megturbóztuk egy másik kedvenc élelmiszer alapanyagunkkal, hogy a nők kedvencévé váljon. Ezúttal a kajszibarackot nem is nagyon akarom bemutatni, ellenben a mézzel, amelyet mindannyian ismerünk, mégis ha beszélnünk kell róla, akkor keveset tudunk. Elöljáróban mindenképpen azt le kell szögeznünk, hogy abban a pillanatban, hogy a mézet felhasználtuk erjesztéskor társításként már nem beszélhetünk pálinkáról, csupán párlatról. Most pedig térjünk rá a mézre, illetve a méhekre. A házi méhek latin nevükön Apis mellifera, a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni. Ez a folyamat láthatóan elég bonyolult, akárcsak az a folyamat, amikor az élesztőgombák mindezt alkohollá alakítják át. Egy-két gondolat, amit a mézről feltétlenül tudni kell: például magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. Illetve 80%-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk. Vagy az is fontos tény, hogy rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, avagy vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, de ugyan így kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. A méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges, ahogy a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne. És az együtt erjesztés során, mindez bele kerül a párlatunkba is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése