402.
2013/0811
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mézes Fahéjas Pamuk Alma
üvegben érlelve
Ma egy olyan kedvenc gyümölcsömből készült pálinkát
fogok bemutatni, amely kezdetektől fogva pincészetünk kínálati palettáján
meglelhető. Sajnálatos módon tavaly a kései fagyok miatt nem sikerült belőle
gyümölcsöt gyűjteni, de idén annál inkább bőségesen termett, tehát ismét
készíthetünk belőle párlatot. Mivel a teljes mennyiséget még nem desztilláltam
le, így most nem a szokásos natúr változattal kezdem a bemutatást, hanem egy
ágyas, de már szinte likőr változatot készítettem el. Elsőként azért néhány
gondolatot újfent ejtenék magáról az almáról is. Elődeink
a teremtettség tudatában, tiszteletben tartották az őket bőséggel ellátó
környezetet. Ez a felfogás rendkívül alakgazdag gyümölcsfajta szerkezetet és
gyümölcstermesztést hozott létre és tartott fenn. Ez a sokszínűség ismét
megerősítette tudatukban a létezés csodáját, így a tárgyi és szellemi világ
kölcsönösen táplálta egymást. Ma - mindezt spontán evolúciós eredménynek
tekintve, a tisztelet hiányában - az emberi önzés és felelőtlenség egyforma veszélyként
fenyegeti. A biodiverzitás beszűkítésének veszélye ma már a termesztett gyümölcsfajtákra
is kiterjed. A pamuk alma egyike a legkorábban érő gyümölcseinknek, ezért is
szokták elődeink korai nyári vad almának, más nevén zabérő almának, azaz nyár közepén,
a zabbal együtt érik be. Gyümölcse nemesített társaihoz képest kicsi, éretten
kevésbé leveses, puha. Régen a vándorok és a földeken dolgozók számára adott
nagy melegben zamatos harapnivalót. BERECZKI 1896-ban Pamut alma név alatt írt.
A Pécs környéki adatközlők következetesen Pamuk néven említették. A „Pamut” az eredeti
táji megnevezés értelmező átnevezésének tekinthető. A népi névváltozatot ő maga
is ismerteti, mint társnevet. A BERECZKI általa Pécs környékinek tartott fajta
a mai napig fellelhető a Dráva mentén, az Ormánságban. Bár népszokáshoz nem
köthető közvetlenül a fajta de ismert a piros fedő színű almák erős kulturális
kötődése a táj hagyományaihoz. A déli szláv etnikumokkal szomszédos, aprófalvas
településszerkezetű vidék életében kiemelkedő jelentőségű volt a leányvásár
intézménye és ebben a piros alma, mint párválasztó jelkép. Termesztési értéke,
hogy nagyon korai érésű fajta. Egyedi, kellemes zamata mai napig élénk él a táj
lakóinak emlékezetében. Apró gyümölcsmérete és puha húsállománya miatt csak
házikertekbe javasolható. Különleges igénye hogy, vízben gazdag helyet szereti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése