405.
2013/0814
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Cigánymeggy
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra felajánlott párlat
tulajdonképpen már nem is igazán párlat, sokkal inkább gyógylikőr kategóriába
tartózik, mert a beleágyazott gyümölcsök mellett, több féle fűszer, sőt még méz
is található. Ennek következtében az alkohol tartalmát is lejjebb tudjuk
csökkenteni, és édes íze következtében a hölgyek kedvencévé válik.
Természetesen ilyenkor sokan mondhatják, vagy gondolhatják, hogy vajon ezeket
az ízeket vajon meddig lehet még fokozni, meddig lehet még újabb és újabb
variációkat kitalálni? E kérdésekre, e gondolatokra, úgy gondolom, hogy az a
válasz, hogy a végtelenségig. De itt persze nem a számszerűség annyira a
lényeges, ahogy az italoknál sem a belőlük fellelhető mennyiség, sokkal inkább
a minőség. Egyébként is a mai modern nyugati, fogyasztói társadalom érzéketlen,
lelketlen világával szemben, egyetlen használható tiltakozás, ellenszert
találhat a vidéki, parasztember, és ez az egyedi kézműves termékek elkészítése,
megismételhetetlen, művészi fokon. Könnyű, vagyis szerencsés esetben vagyunk,
amikor mindezt éppen egy meggyből készült termékkel kívánjuk megtenni, mert a
meggy olyan gyümölcs, amely tökéletes alanya mindenféle kísérletnek,
próbálkozásnak. Itt
azért mindenképpen meg kell említenünk, hogy a pálinkatörvényünk nem kímélte a
mézes pálinka elnevezést: ilyen egyszerűen nem létezik. Ezért is én inkább, ha
muszály a gyógylikőr elnevezést használom. Az aszaltmeggynek nagyon fontos
szerepe van ebben a párlatban. A gyümölcshéj adta zamatok mellett jól él a mag
íz is. Az akácméz édességétől végül mégis igazi desszertes karakter kerekedik
felül. Ennek következtében a szánkban savanykás is, és édes is egyszerre. Igazából
olyan, mint egy meg nem valósult női kaland, könnyű is, rafinált is. Enyhén
hízelgő. Nem, nem a nőkről beszélünk, róluk majd ezután. A meggypálinkára jellemző íz és illatjegyeket hordozza
magában italunk, melyet az akácméz íze tesz kellemesen édessé. A gyengébb
alkoholtartalomra vágyok számára is megadja a pálinka fogyasztás élvezetét ez a
harmonikusan lágyabbá tett italkülönlegesség. Az ital lágy színében a
gyümölcságy tónusa tükröződik, kellemes illatában és ízében pedig az érett
meggy zamata. Intenzitását a friss gyümölcságyon való érlelésnek, harmóniáját
pedig a hozzáadott, kiváló minőségű virágméznek köszönheti. A fűszerek
kavalkádja pedig a torkunk mélyén robban, felejthetetlenül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése