A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból
gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá
születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és
ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival,
kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba
kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk,
hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
A nap érlelte, puha
húsú kajszibarack illata leginkább rózsa és virágillatok kombinációit
forrasztja egyé. Íze a magkarakter mandulás kesernyésségét, valamint
nagyanyáink baracklekvárját idézi fel. Az
eperfa érlelés különleges karaktert, és színt ad a párlatnak.
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a
felkészülésünket a IV. Vas-megyei Pálinkaversenyre, amely május 30-31. között fog
lezajlani, de a mintákat már pár nappal korábban május 30-ig el kell küldeni a
verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott
kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A
második bírálaton tizenegyediknek felvonultatott párlatunk egy eperfával érlelt
kajszibarack pálinka, amelynek különlegességét az adta, hogy közel tíz hónapja
készült, vagyis ópálinka. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy
lebíráljuk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk
vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó,
szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila
vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács
Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A
szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő
hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre.
Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három
pontból, majdnem a maximumot 2,9 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem
rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely
során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az
100%-os lenne. Ennél a szempontnál ugyanúgy alig volt eltérés a zsűrinél, így
4,7 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása
a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha
hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek
átlaga kicsit kerekítve 2,6 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel
folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A
pontozok kisebb eltéréssel, hasonlóan ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,6
pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza,
mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat
összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is
csak apróbb hibák akadtak, így 3,7 pontot ért el a pálinka. Így összességében
18,5 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap első pálinkájává lépett elő, így
indítottuk a versenyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése