360.
2013/0522
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Rizlingszilváni szőlő
üvegben érlelve
A folytatásban ismét az Aquavinicum Párlat Rendszer
első főkategóriájába lépünk be, újfent egy borpárlattal. Az elmúlt napon
bemutatottal szemben ezúttal azonban nem vörösbor, hanem fehérborból
készítettünk párlatot. Természetesen sokan úgy vélik, hogy a borból pofon
egyszerű párlatot készíteni, pedig egyáltalán nem így van. Alapból nyilván
azért is nevezzük párlatnak ezt és nem pálinkának, mivel nem közvetlenül
gyümölcs feldolgozásából készül. Akkor azonban könnyű dolgunk van, amikor saját
magunk, az általunk elkészített borból szándékozunk párlatot előállítani, mert
ilyenkor ismerjük az alapanyag, innentől cefre előéletét. Volt szerencsém
sokaknak borból párlatot készíteni, de szinte minden esetben a túlzott
kéntartalommal kellett a desztilláláskor megbirkózni, és ez bizony az érlelés
során is felbukkanó probléma marad. Ezért csak javasolni tudom mindenkinek,
hogy frissen kénezett, illetve magas kénszinttel eltartott bort ne
desztilláljunk le, csak akkor, ha annak kénszintje alaposan lecsökkent. A bor
desztillálásának másik problémája a túlzott habzás ezért erre is oda kell
figyelni, főként akkor, ha nem korszerű berendezésen végezzük a lepárlást.
Visszakanyarodva a saját most, bemutatásra kerülő esetünkre, ez a fehér bor
Rizlingszilváni szőlőből készült már három évvel ezelőtt. A szokásomtól
eltérően ezt nem műanyag tartályban tároltam, hanem fahordóban érleltem, így a
kén szintje gyorsan csökkent. Az utóbbi egy évben már csupán egyszer történt a
kénszint beállítása, mint egy négy hónappal ezelőtt. A bor savszintje megfelelő
volt, és az alkoholtartalomra sem panaszkodhattam, így elég nagy mennyiségű
alszesz folyt le a kisüsti technológiával készített lepárlón. Persze a benne
rejlő kén érezhetően eltávozott a szellőző rózsán keresztül. Az alszesz 75%-os
alkoholtartalomról indult, valósággal hömpölyögve. A második lepárlás, a
tisztázás során még mindig érezhető volt némi kén, de azt követően már
felfedezhető volt a rizlingszilváni szőlőre emlékeztető fűszeres illatok
áradata. A maradékkén miatt kicsivel több előpárlatot engedtem el a
szokásosnál, de még így is megfelelő mennyiségű párlat folyt le. Ennek a
párlatnak 73% lett az átlag alkolszintje, amelyet persze rögtön vissza is
gyengítettem, hogy élvezhetőbb legyen az íze és az illata. Reményem szerint pár
hónap múlva kiváló ital válik belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése