361.
2013/0523
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Rizlingszilváni szőlő
eperfával érlelve
A folytatásban a tegnap
bemutatott pálinkának az érlelt változatát szeretném bemutatni. A
rizlingszilváni alig több mint száz évet élt. A 19. század végén egy svájci
borász nemesítette, sokáig úgy gondolták, rizlingből és zöldszilvániból –
tévesen. A DNS-vizsgálatok nyomán mára már egyértelmű, hogy a zöldszilváni csak
névadója, de nem igazi felmenője ennek a fajtának, a valódi apukának a
chasselas, avagy saszla bizonyult. A száz év elég volt, hogy egész Európában
kedvelt fajtává váljék, Németország után, pedig Magyarország számít a második
legnagyobb rizlingszilváni-termelőnek, a magyar szőlőültetvények mintegy 6-8
százalékát teszi ki. Az első világháború után került az országba, épp ezért kár, hogy mintegy
száz év után a rizlingszilváni eltűnt a boltok polcairól. Persze nem vált
kámforrá minden egyes szőlőtőke, és a bor sem szivárgott el nyomtalanul a
pincékből. Mindössze arról van szó, hogy egy EU-s döntés értelmében 2009-től a
rizlingszilváni név nem használható, épp azért, mert kiderült: nem is a rizling
és a szilváni házasításáról van szó. Ezért – szól a szigorú ítészek érvelése –
megtévesztő a rizlingszilváni név. A bor tehát nem vész el, csak a címkéje
alakul át, és a fajta eredeti, német elnevezését, a meglehetősen szürke
Müller-Thurgau nevet veszi fel nálunk is. Néhány gondolattal szeretnék még
visszatérni itt a derítéssel kapcsolatos szakmai tudnivalókra. Rendszeresen
keresnek fel a zavarosodás, és opálósódás kérdésével a mai napig is. Utolsó
említésre méltó derítőszerünk az égetett magnézia. A magnézium-oxid fehér.
Könnyű por. Szokásos adagja: 100-200 g/hl. Pálinkák derítésére, különösen a
kozmaolaj okozta kiválások megszüntetésére kiválóan alkalmas. Derítő hatását
néhány óra alatt kifejti. Természetesen a derítés önmagában még nem oldja meg a
pálinka kezelési feladatainkat, hiszen ezt követően a pálinka szűrése legalább
ilyen fontos és elhagyhatatlan feladat. A szűrés szilárd anyagok elválasztása a
folyadéktól kis pórusú, sűrű szűrőréteg segítségével. A szilárd anyag
visszamarad a szűrőrétegen, a folyadék a réteg előtt és után uralkodó
nyomáskülönbség hatására áthalad a pórusokon. A pálinka szűrésének célja, hogy
az italunk az előírt tisztaságot elérje, illetve a palackozás feltételeinek
megfeleljen. Utolsó gondolatként visszatérve a párlatunkra, amely kissé az
egres ízére emlékeztet aranysárga színével pedig poharazásra csábít.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése