314.
2013/0302
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Jonagored Alma
üvegben érlelve
Az is ritkán szokott előfordulni, hogy egy adott
cefrét több részletben desztillálok le, mert általában egyben desztillálom, és
utána osztom több felé. Ezzel az alma cefrével kivételt tettem és a
desztillálás előtt osztottam háromfelé, így kerülhetett sor ezen a napon a
harmadik résznek a lepárlására, amelyet ágyasnak szántam. Az ágyas párlatoknak
azért szánok mindig kiemelt figyelmet, mert azokban magas értékben fellelhetők
a gyümölcs beltartalmi értékei. 100 g
alma energiatartalma 31 kcal (131 kJ), amely jelentősebb mennyiségben tartalmaz fruktózt,
magnéziumot, káliumot, C-vitamint, almasavat, csersavat, és organikus sókat.
Az alma jellemző rostjai a pektinek, amelyek összetett poliszaharidok és
többféle formában vannak jelen a gyümölcsben: protopektin (vízben oldhatatlan)
található a savanyú vagy éretlen almában; valódi pektin (zselésítő anyag)
bőségesen van az éppen érett gyümölcsben; pektinsav pedig (amely a pektin
bomlása során keletkezik) akkor van jelen, amikor az alma eléri az optimális
érettséget. Az
almában jelentősebb mennyiségben megtalálhatóak a természetes antioxidánsok
(például flavonoidok) is. A gyümölcsben előforduló fő antioxidánsok főleg az
alma héjában vannak jelen: quercetin glycosid, a phloretin
glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin. Ezek az anyagok az alkohol hatására
beoldódnak a párlatba. Az alma sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik: rostjai az érés során
feloldódnak és belőlük pektin keletkezik. A pektin vízzel érintve
zselészerűen megdagad, a belekből nem szívódik fel, viszont rendkívül sok vizet köt
meg, ezáltal lazítja a székletet és megkönnyíti az ürülést, valamint megköti a
vastagbélben a rákkeltő anyagokat, amely által védelmet nyújt a vastag-, és
vékonybéldaganatok ellen.
A pektin
csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek
és a szívrohamok egyik fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében ugyanis a
táplálékkal elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg
onnan ki nem ürül. Az alma magas káliumtartalmánál fogva a szívinfarktus és a magas
vérnyomás ellen is hatásos. A tapasztalatok szerint az alma csökkenti a vesekő-
és húgysavképződést, mivel organikus sói semlegesítik a fehérje
bomlástermékeiből származó savakat. Lágy és elegáns. Illatában enyhén túlérett
gyümölcs-jelleget ad, marcipános almatónussal aláfestve, enyhe fűszeressége a
héjból származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése