316.
2013/0304
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Chardonnay Szőlő
üvegben érlelve
Nos akár hiszik, akár nem ismételten olyan pálinka bemutatása következik,
amelynek eddig nem volt törzslapja. Képes voltam olyan pálinkáról is
megfeledkezni, amellyel előző évben szinte minden kategóriában szereztem valami
érmet. Két helyről jutok hozzá ehhez az alapanyaghoz. Egyik ilyen hely nem az a
szőlészet, ahol dolgozom, mert ott ilyen fajta szőlőt nem gondozunk, hanem
bérbe végzünk munkát a tulajdonos egy kedves barátnőjének, és nekik van ilyen
szőlőjük. A másik a sógorom bátyja az, akinek van ilyen szőlője, és belőle bort
is készítünk rendszeresen.
Világhódító fajta - melynek elterjedtsége az egész világban példátlan - hazája
Burgundia, és eme ősi borvidék fehérborainak ma is szinte kizárólagos
szőlőfajtája. A legjobb borok itt, Kaliforniában és Champagne-ban (itt készítik
a champagne-i pezsgőt) teremnek. Észak-Olaszországban is kitűnő chardonnay-t
állítanak elő. Alapbora a pezsgő spumante-nak is, amelyet Dél-Tirolban és
Trentinóban "Talento"-nak neveznek. Ausztriában és Németországban
pedig a fűszeres borok örvendenek nagy népszerűségnek. A chardonnay
tulajdonképpen Európában éppúgy mindenütt jelen van, mint az Újvilágban, és
ezzel mintegy Franciaország legfontosabb szőlészeti exportcikke. Magyarországon
már a reformkor idején ismerték, de nem termesztették, mert az akkori
termesztési eljárások azt nem tették lehetővé. Hazai elterjedése az elmúlt 2-3
évtizedre tehető és szinte minden borvidéken jelen van.
Korán fakad és virágzik, szeptember közepén, második felében érik. A termés
cukortartalma még gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot, jó
évjáratokban, pedig meghaladja a 20 mustfokot. Élénk, de finom összetételű
savtartalma a szüretkor 8-10 g/l körüli. Rothadásra érzékeny fajta, szellős,
széljárta fekvésekbe való, ahol rothadásmentes évjáratokban töppedni is képes.
A rothadásérzékenységéből fakadó kisebb szüretelési biztonsága a szüretelési
időpont megválasztásával mérsékelhető. A pálinka illata alapvetően
zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más
fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz,
érett pálinkánál a vajasság. Egységes szerkezetű, komplett borának sajátossága
a mélyen gyümölcsös, esetenként "tropikális" illatvilág, amelynek
szimbiózisa a rendkívül sokszínű savérzettel szigorú rendet alkot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése