315.
2013/0303
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Érdi Bőtermő Meggy
barricolt tölgyfahordóban érlelve
Sajnálatos módon ismét egy olyan pálinkát kell bemutatnom, amely nem a mai
napon készítettem el, de valami oknál fogva a nyáron, amikor készült nem került
bejegyzésre a törzslapok közé. Pedig augusztus 2.-án történt ennek a párlatnak
az elindítása úgy mond a siker útján, amelyet ugyan akkor még nem sejthettünk.
Őszintén szólva, itt egy három részre osztott párlat második részéről van szó,
még pedig az Érdi Bőtermő Meggy fahordós érlelésű változatáról. Annak idején az
alap párlat bejegyzésre került. Régi álmom volt, hogy meggyből készíthessek
pálinkát, és ez valóra vált és őszintén megvallva nagyon nagy reményeket fűztem
hozzá a versenyeken. Ennek ellenére elindítottam az alap natúr párlatot és nem
nyertem vele semmit. Elindítottam az ágyas változatát és nem nyertem vele
semmilyen érmet. Végül megpróbáltam a fahordós érlelésűt és bizony
meglepetésemre sikerült vele egy bronzérmet végre megnyernünk. A meggyben és általában a piros
színű gyümölcsökben több egészségőrző vegyület is található. Feltétlen
érdekessége, hogy például az amerikaiak több mint tíz szabadalmat nyújtottak be
az USA-ban a magyar meggyek beltartalmi értékeire, amelyek között a daganatos
betegség kialakulási kockázatát csökkentő vegyületek is találhatóak. Vajon
ezekkel a csodálatos értékeinkkel mi miért nem gazdálkodunk jobban? Bort és likőrt is készítenek belőle, de mi most
mégis inkább a pálinkájáról beszéljünk. És ezzel egy igen régi álmom vált
teljessé. A meggypálinka készítés hazánk
egyes területein már hagyományokra tekint vissza, sok helyen azonban
kuriózumnak számít. A meggy cukortartalma kisebb, mint a cseresznye esetén, de
karaktere, íze, zamata összetéveszthetetlen jegyeket mutat. Mivel a meggy a
konzervipar számára is fontos alapanyag, és étkezési célokra is jelentős
mennyiséget használnak, ezért relatíve kevés meggypálinka kifőzésére kerül sor
a bérfőzdékben. Cefréjének készítése során ügyeljünk szárának, levelének,
illetve magjának eltávolítása, a fanyar ízek kioldódásának megakadályozása
miatt. Adalékanyagok alkalmazása a meggy cefre elkészítése során nem szükséges.
A frissen szedett gyümölcsöt minél előbb dolgozzuk fel. Ezeket betartva kiváló
pálinka készíthető belőle. A szimbolikában a meggy az érett, beteljesült
szerelemre utal, ezért élvezetét jó szívvel ajánljuk szerelmeseknek, pároknak,
házastársaknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése