Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 4., hétfő

Érdi Bőtermő Meggy Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.



315.

2013/0303

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

 
  Érdi Bőtermő Meggy
  barricolt tölgyfahordóban érlelve
 
 
 Sajnálatos módon ismét egy olyan pálinkát kell bemutatnom, amely nem a mai napon készítettem el, de valami oknál fogva a nyáron, amikor készült nem került bejegyzésre a törzslapok közé. Pedig augusztus 2.-án történt ennek a párlatnak az elindítása úgy mond a siker útján, amelyet ugyan akkor még nem sejthettünk. Őszintén szólva, itt egy három részre osztott párlat második részéről van szó, még pedig az Érdi Bőtermő Meggy fahordós érlelésű változatáról. Annak idején az alap párlat bejegyzésre került. Régi álmom volt, hogy meggyből készíthessek pálinkát, és ez valóra vált és őszintén megvallva nagyon nagy reményeket fűztem hozzá a versenyeken. Ennek ellenére elindítottam az alap natúr párlatot és nem nyertem vele semmit. Elindítottam az ágyas változatát és nem nyertem vele semmilyen érmet. Végül megpróbáltam a fahordós érlelésűt és bizony meglepetésemre sikerült vele egy bronzérmet végre megnyernünk. A meggyben és általában a piros színű gyümölcsökben több egészségőrző vegyület is található. Feltétlen érdekessége, hogy például az amerikaiak több mint tíz szabadalmat nyújtottak be az USA-ban a magyar meggyek beltartalmi értékeire, amelyek között a daganatos betegség kialakulási kockázatát csökkentő vegyületek is találhatóak. Vajon ezekkel a csodálatos értékeinkkel mi miért nem gazdálkodunk jobban? Bort és likőrt is készítenek belőle, de mi most mégis inkább a pálinkájáról beszéljünk. És ezzel egy igen régi álmom vált teljessé. A meggypálinka készítés hazánk egyes területein már hagyományokra tekint vissza, sok helyen azonban kuriózumnak számít. A meggy cukortartalma kisebb, mint a cseresznye esetén, de karaktere, íze, zamata összetéveszthetetlen jegyeket mutat. Mivel a meggy a konzervipar számára is fontos alapanyag, és étkezési célokra is jelentős mennyiséget használnak, ezért relatíve kevés meggypálinka kifőzésére kerül sor a bérfőzdékben. Cefréjének készítése során ügyeljünk szárának, levelének, illetve magjának eltávolítása, a fanyar ízek kioldódásának megakadályozása miatt. Adalékanyagok alkalmazása a meggy cefre elkészítése során nem szükséges. A frissen szedett gyümölcsöt minél előbb dolgozzuk fel. Ezeket betartva kiváló pálinka készíthető belőle. A szimbolikában a meggy az érett, beteljesült szerelemre utal, ezért élvezetét jó szívvel ajánljuk szerelmeseknek, pároknak, házastársaknak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése