235.
2012/1105
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Kékoportó szőlő
üvegben érlelve
A most bemutatásra
kerülő pálinka a natúr párlatok törkölypálinkák családjába tartózik. Már tavaly
is készítettem a törkölyéből italt, mert a szőlőből, mindig bort is
készítettem. Kedveltem mindig ezt a fajta szőlőt, hiszen évek óta több hektáron
dolgozunk benne, és nagyon hálás tud lenni a hozzáértő gondoskodásért. Érdekessége, hogy Európában, elsősorban
a szőlőtermesztés északi határa közelében fekvő országokban termesztik. Ezzel
szemben nálunk Magyarországon főként a déli mediterrán éghajlatú területeken
készítenek belőle felejthetetlen borokat. Bogyói kicsik, gömbölyűek, sötétkékek,
vékony héjúak, lédúsak, rendszerint savszegények. Rövid tenyészidejű, korai
érésű fajta. Szeptember első felében érik, viszont szüretelésének idejét inkább
a termés egészségi állapota határozza meg. Rendkívül érzékeny mindenféle
betegségre, amely szőlőt érheti, ezért is nagy odafigyelést igényel. Étkezési
célra is gyakran használják, amit korai érése, kedvező fürtfelépítése és
ritkaságnak számító kék bogyószíne indokol. Bora szép színű, finom csersavtartalmú,
kifejezetten lágy karakterű, ugyanakkor fajtajelleges ízű és zamatú, különösen
a délies jellegű termőhelyeken. Ugyanezeket a tulajdonságokat képes
felvonultatni a vele kapcsolatos párlatok mindegyikében. Most már elárulom,
hogy a kékoportóról van szó, vagy más néven a Portugieseről. Az ültetvény,
amelyen dolgozom túlterhelt ezért vörösbort nem tudok belőle készíteni, de a
rozéval évről-évre megpróbálkozom. Így persze a törköly is egészen más lesz,
mint ha vörösborként lett volna a szőlője kezelve. A portugálok levédették a
névhasználatát, mert sajátjuknak tekintik a szőlőfajtát, pedig van, aki úgy
gondolja, hogy inkább osztrákfajta. Nálunk a szekszárdi borvidéken nem lesz
magas a cukortartalma, így a törkölyéből kinyert pálinka is szolidan hoz. Ennek
ellenére illat és zamata anyagai mégis olyan karakteresek, hogy érdemes a
készítésével bíbelődni. Alacsony savtartalma a párlatban is simaságot,
simulékonyságot okoz. Ízében málnacukros, gyümölcsös, enyhén likőrös,
üdítő kékoportó íz. Vannak, akik magas alkoholon szeretik, de én úgy vélem,
hogy a benne rejlő ízkavalkád némileg alacsonyabb alkoholfokon sokkal jobban ki
tud bontakozni. Kis mennyiségben ajánlom fogyasztását, mert így a vörös szőlő
minden jótékony hatása előjön belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése